20 Апр. 2024

Вие сте тук

300 млн лв от европейски фондове ще получи туризмът

28.01.2014

Българският туризъм очаква подкрепа през европейските фондове за около 300 млн. лева през следващите няколко години. Това съобщи БТА, цитирайки заместник-министъра на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев.

 

Предвидените средства за подпомагане на туризма на България с бенефициент Министерството на икономиката и енергетиката са 52 млн. евро. Към министерството на регионалното развитие за "Региони в растеж" се заделят други 110 млн. евро, уточни заместник-министърът.

 

Той представи резултатите от изпълнението на проект за укрепване на капацитета на МИЕ по проект на Оперативна програма "Регионално развитие". В средносрочната рамкова инвестиционна програма /СРИП/ за периода 2008 - 2015 година са заложени 14 проекта  на стойност 52 млн. лева. Вече са завършени осем проекта за представяне на България на целеви туристически пазари, по които има 127 договора за 31 млн. лева. Сега се изпълняват 26 договора по шест проекта за обща стойност 21,6 млн. лева, поясни Бранимир Ботев.


Съседните държави, които са  преки конкуренти на България в предлагането на туристическите услуги,  имат не просто стратегии за развитието на бизнеса, но и планове за тяхното реализиране, подчерта Ботев.  Сега България ще направи същото, като за целта са установети контакти с три големи компании, специализирани в туристическия маркетинг и реклама, които да подпомогнат представянето на нашия пазар, каза Ботев. Около 56% от пътникопотока на авиокомпаниите е от туристи, каза заместник-министърът. Този дял ще се увеличава, прогнозира Ботев. Визовият режим също търпи промени - до две-три години визите ще се издават по електронен път без тежки административни процедури.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed