29 Март 2024

Вие сте тук

25% спад на туристите от Русия

05.03.2019

С близо едно четвърт е намалял туристическият поток от Русия към България през последните години. Това съобщи министърът на икономическото развитие на Руската федерация Максим Орешкин по време на българо-руски бизнес форум в областта на туризма в София. Според него основната причина за това е, че българският лев е привързан към еврото, което прави пътуванията на руските туристи до България с 15-20% по-скъпи, отколкото до Сочи, Тунис или Турция.

Според Орешкин конкурентността на българския продукт пада и повечето руски туристи или предпочитат да почиват в Русия, или да посещават Турция. "Ясно е, че това е фундаментален проблем за България, защото българският лев е свързан с еврото и това няма как да се промени", изтъкна Орешкин. Тази тема е била обсъждана с българския министър на туризма Николина Ангелкова. Според него трябва да се обърне внимание на факторите, които свързват България и Русия.


Ще направим всичко възможно, за да намерим такъв механизъм, който да отговаря както на европейското, така и на националното ни законодателство, но и да бъдем конкурентноспособни по отношение на предлагането на нашия туристически продукт, каза министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя напомни, че за миналата година посещения на руски туристи у нас са около 512 хил. души.


Обсъжда се възможността 2020 и 2021 г. да бъдат провъзгласени като година на туризма на България в Русия и на Русия в България, което допълнително ще представи потенциала на двете страни като туристически дестинации, заяви още Ангелкова.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed