24 Юни 2024

Вие сте тук

2017 г. обявена за година на устойчивия туризъм

18.01.2017

 

Министър Ангелкова бе сред официалните гости на краля на Испания Фелипе VI в музея "Ел Пардо"

 

Министърът на туризма Николина Ангелкова участва в церемонията по обявяването на 2017 г. като „Международна година на устойчивия туризъм за развитие“ под егидата на Световната организация по туризъм към ООН. Събитието бе отбелязано с тържественприем даван от краля на Испания Фелипе VI в музея "Ел Пардо", съобщи пресцентърът на Министерството на туризма.

 

По време на приема крал Фелипе VI и министър Ангелкова разговаряха за предизвикателствата пред глобалния туризъм и важността на инициативата на ООН за 2017 г. Българският министър посочи, че 2016 г. е рекордна за българския туризъм като сме посрещнали над 8 млн. чуждестранни туристи – повече от собственото население на държавата. Тя акцентира, че Испания е сред най-добрите примери за устойчиво развитие на туристическия сектор и за страната ни е много важно обмяната на добри практики и реализирането на съвместни инициативи между двете държави.

 

Генералната Асамблея на ООН обяви 2017-та за Година на устойчивия туризъм за развитие. Акцентът на Годината е промяна на политиките, бизнес практики и потребителски навици, които да доведат до по-устойчив туризъм. Предвижда се през 2017 г. да се насърчи и популяризира ролята на туризма в 5 основни области: 1. Приобщаващ и устойчив икономически растеж; 2. Социално включване, заетост и намаляване на бедността; 3. Ефективно използване на ресурсите, опазване на околната среда и борба с климатичните промени; 4. Културни ценности, многообразие и културно наследство; 5. Взаимно разбиране, мир и сигурност. Световната организация по туризъм (СОТ) е упълномощена да улесни организирането и провеждането на Международната година, в сътрудничество с правителствата, съответните организации от системата на ООН, международни и регионални организации и други заинтересованите страни.

 

България е сред най-активните участници в СОТ, като през миналата година получи правото да организира най-мащабното събитие за 2016 г. на организацията – Конгреса на световните цивилизации и модерния туризъм. Форумът се състоя в периода 29 – 30 ноември в София, а участие в него взеха над 40 държавни делегации, заедно с над 20 министри, заместник-министри и ръководители на туризма от цял свят.

 

Министър Ангелкова е на посещение в Испания за участие в откриването в Мадрид на 37-ото Международно туристическо изложения FITUR - едно от най-големите в света. Официалното събитие за старта на борсата премина тази сутрин, като на него присъстваха повече от 60 министри и заместник-министри от цял свят.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed