20 Апр. 2024

Вие сте тук

2 млн пътници са загубили германските летища заради данък върху билетите

26.06.2012

Въвеждането на данък върху самолетните билети оказва негативно влияние върху авиационните превози. Такава е констатацията на Финансовото министерство на Германия година и половина след въвеждането на налога, цитирана от РБК Дейли – икономическо издание, което работи в сътрудничество с германската Ханделсблат.


Германските авиопревозвачи и оператори на летищата настояват таксата да бъде отменена, тъй като им носи големи загуби, а на колегите им от съседни държави като Франция, Белгия и Холандия – печалби.


Идеята на държавата бе да докара допълнителни приходи в държавния бюджет. През миналата година приходите от данъка са 961 млн евро.


От самото начало обаче тя е посрещната на нож от авиопревозвачите. Шефовете на най-големите компании многократно са се обръщали към правителството с настояване данъкът да бъде отменен, за да могат авиопревозвачите отново да реализират приходи. Германските авиокомпании и без това преживяват тежки дни. Lufthansa например е разработила специална програма за намаляване на разходите, а Air Berlin работи на загуба, посочва изданието. Нещо повече, на летището в Мюнхен е спряно строителство на трета полоса, а в Берлин не успяват да открият новото летище.


На фона на тези проблеми авиоиндустрията получи неочаквано рамо от финансовото министерство, което призна, че данъкът влияе негативно на развитието на авиопревозите. Ако данъкът не съществуваше, броят на пътниците, пристигнали или излетели от летища в Германия би бил с 2 млн повече, е констатацията на финансовото ведоство. Заради него конкурентите са привлекли с 5 млн повече пътници.

Единствено съседните държави могат да се радват на този данък, тъй като той облагодетелства малките летище близко до границата с Германия. Това вреди на икономиката на Германия, е констатацията и на Асоциацията на летищата в Германия. Според председателя на Съюза на немските авиопревозвачи (BDL ) Клаус Петер Зиглох данъкът допринася и за нарушаването на конкуренцията между превозвачите и пречи на развитието на страната. Експертите на BDL са пресметнали, че загубите за хазната от данъка да 600 млн евро.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed