19 Апр. 2024

Вие сте тук

2 млн лв инвестирани в разширението на Летище София

10.12.2013

Над 2 млн лв е инвестицията в новото разщирение на Летище София, което бе официално открито днес. Столичният аеропорт вече разполага с още 3 входа и 3 изхода за пътници от трети страни. Това означава, че капацитетът на летището се увеличава и то може да обслужва още 200 000 пътници годишно.

 

Разширението на галерията на Терминал 2 ще осигури по-голям комфорт и сигурност, спазвайки изискванията на европейските стандарти за сигурност и безопасност на Летище София при обслужването на пътници, каза при откриването изпълнителният директор на Летище София Христо Щерионов,   цитиран от БТА.

 

Новата галерия разделя летищното пространство за пътниците от трети страни и Шенген, Съоръжението ще осигури допълнителни три входа и изхода - за обслужване на пътниците на отдалечени стоянки и от ръкав. Инсталирани са допълнително и два асансьора за обслужване на хора в неравностойно положение. В отделни коридори са отделени съобразно изискванията на ЕК за безопасност пътниците от трети страни и впоследствие тези от шенгенското пространство, обясни Щерионов.

 

Проектът е част от програмата  за разширение на Летище София. Има планове и за реконструкция и на Терминал 1, който досега само козметично се ремонтираше.

 

С категория 3Б, позволяваща на самолетите да кацат при видимост 75 метра, каквато имат малко летища в света, допълнително ще се подобри обслужването. Самолетите няма да бъдат пренасочвани и няма да бъдат отлагани полети при лоши метереологочни условия, а пътниците няма да преживяват всички неудобства, свързани с това, отбеляза министър Папазов.

 

Според министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов Папазов  вече са договорени нови такси  с партньорите на Летище София. По този начин ще бъдат привлечени нови авиокомпании и броят на дестинациите ще се увеличи.

 

И през 2013-та година столичния аеропорт отчита повишение на пътуванията – близо 10% повече пътници са преминали през този ноември в сравнение с предходната година.

 

Летището очаква увеличение и на чартърните полети покрай предстоящия зимен сезон. С 2% повече чартъри от Великобритания и Русия се очаква да кацнат през зимния сезон на Летище София. Поради големия интерес от турските туристи към българските зимни курорти се очакват чартъри и от там. В сравнение с миналата година са превозени 7,5% повече превозени пътници по международни линии, по данни на аеропорта.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed