26 Апр. 2024

Вие сте тук

2 млн лв глоби за българската авиация заради проблеми с визовия режим през 2011 г

01.02.2012

Над 2 млн. лева загуби претърпя българската авиацията от наложени административни глоби заради проблемите с визовия режим на пътници с шенгенски визи по летищата ни. Това заяви, цитиран от БТА,   Светослав Станулов, председател на Асоциацията на българските авиокомпании от 10 години. Дългогодишният авиатор коментира това по повод решението на Министерския съвет от 25 януари т. г., според което до датата на пълното присъединяване на България към Шенгенското пространство страната ни едностранно ще прилага безвизов режим към притежателите на валидни шенгенски визи.

Според решението, с което България ще прилага изцяло достиженията на правото от Шенген, притежателите на такива визи имат право да влизат и пребивават в България за период от не повече от три месеца в рамките на всеки шестмесечен период, считано от датата на първото влизане, без да притежават българска виза за краткосрочно пребиваване.

 

В отчета си за 2011 г., в края на изминалата година бизнесът нареди проблема сред най-неприятните. Шефът на Асоциацията на българските авиокомпании припомни, че заради него на авиокомпаниите бяха наложени административни глоби за над 2 милиона лева.

Проблемът е с предистория от близо две години и се бе превърнал в "трън в петата на бизнеса". Казусът се свеждаше до това, че на авиокомпаниите бяха вменени задължения, за които те на практика нямаха правомощия. А именно да връщат пътници, които пътуват от страни на Шенген, но са граждани на страни извън зоната.

С решението си от 25 януари правителството премахна този проблем. Притежателите на такива визи са преди всичко бизнесмени, хора със сериозен икономически потенциал, които търсят място за своите инвестиции - така вносителят, Министерството на външните работи, аргументира решението си. Други потенциални бенефициенти на това решение са туристи, които искат да посетят българското Черноморие или планинските ни курорти, отбелязаха още в мотивите си външно министерство.

От авиобизнеса посрещнаха новината с облекчение, защото вече няма да им се налага да бъдат глобявани за това, че са допуснали на територията на страната ни турци, сърби, руснаци и други граждани, идващи например от Германия или Франция, където от години работят или пребивават. Решението слага край на парадокса, че тези хора са преминали паспортен и граничен контрол на летища като Хамбург, но идвайки у нас за неколкодневна почивка, например, трябваше да бъдат връщани, а превозилата ги авиокомпания глобявана - от 5 до 7 хил. лв., коментира Станулов.

 

"Премахването на визовия режим у нас спрямо пътниците с шенгенски визи е положителна стъпка, за която ние отдавна настоявахме и се борихме", допълни председтелят на асоциацията. Той изрази убеденост, че решението ще благоприятства не само насърчаването на туризма в страната, но ще реши един проблем, поставян вече две години пред различните институции, подчерта той.

Окончателно за българските авиационни превозвачи обаче проблемът ще бъде решен след присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство. Засега той е частичен, отбелязват от Асоциацията на българските авиокомпании. Оттам определиха като абсолютно неприемливо граждани, притежаващи всички необходими лични документи и разрешителни да живеят и работят в съответните страни на ЕС, както и безусловното право на свободно движение в цялото Шенгенско пространство, да бъдат третирани като нелегални имигранти в България и да бъдат незабавно връщани до същата страна членка на ЕС или Шенген, от която са пристигнали.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed