16 Февр. 2019

Вие сте тук

2 евро, за да видиш най-известния балкон в света

22.05.2013

Общината на Верона възнамерява да осребри легендата

 

Общината на Верона, града на Ромео и Жулиета, възнамерява да въведе такса от 2 евро за туристите, които искат да се полюбуват на най-известния балкон в света, който се намира в Къщата на Жулиета. Точно тук би трябвало да е първата среща на легендарните влюбени. Досега се плащаше 3 евро за посещението на къщата, докато достъпът в прочутия двор беше безплатен.

 

Според Енрико Корси, съветник в областта на туризма в местната община,  цитиран от италианската агенция Анса, в момента се водят преговори със собствениците на съседните сгради, за да бъде взето решение в интерес на всички.

 

 „Къщата на Жулиета“ всъщност е построена през 13 век и е принадлежала на заможната фамилия Капело, която вероятно била прототип на семейство Капулети от прочутата трагедия на Шекспир.  Това се потвърждава от изсечената от мрамор шапка – герб на семейство Капело. През 17 век сградата била продадена и превърната в страноприемница.

 

Чак до 20 век историята на къщата не представлява интерес, а самата сграда бавно се руши. Едва през 1907 г. е продадена за дългове на градската хазна, която решава да направи в нея музей. Цели 30 години минават обаче, докато местните власти успяват да намерят пари за реставрирането й. Мотивацията идва неочаквано – през 1936 г. на екран излиза филмът „Ромео и Жулиета“, първата екранизация на трагедията, дело на американския режисьор Джордж Кюкор. А интересът към романтичната двойка изведнъж нараства главоломно. Управата на града вижда в това добър знак и успява да реставрира сградата във вид, който да съответства на историята на двамата влюбени.

 

Входната арка придобива готически черти, а вътрешният декор напомня декора на самия филм, с колона в градинката и тухлена стена на втори план. Интериорът също е декориран според модата на 14-то столетие.

 

През 1968 друг режисьор – италианецът Франко Дзафирели, отново се връща към безсмъртния сюжет. След излизането на филма на големия екран потокът на туристите нараства в пъти.

 

През 1972 г. в двора се появява бронзовата статуя на Жулиета и се лансира идеята, че докосването до ръката й носи късмет в любовта. А през 1997 г. е отворен прочутият Балкон, за изграждането на който е използван резбован камък от 14 век, за да придобие автентичен вид.

 

От тогава в известната веронска къща се организират и сватби за желаещите – церемонията „а ла Жулиета“ струва 800 евро. От тази година градските власти добавят и още една атракция – срещу още 5000 евро младоженците ще могат да прекарат първата си брачна нощ на ложето, което някога е използвано за декор във филма от 1968 г. Сватбената церемония се рекламира не само от туроператорите, които организират най-щастливия ден на двойките, но и от самата община, според която това е уникално преживяване за всяка двойка.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed