Айрян, таратор, салата „Снежанка“, млечен сос… Ако не се сещате какво друго можете да сготвите с кисело мляко, просто отворете новата книга на Илиан Илиев ‘’Cooking with Yogurt’’. Кулинар, фотограф и преподавател в HRC Culinary Academy (водещото кулинарно училище в България и единствено в Европейския съюз с акредитация от ACF,Американската Кулинарна Федерация), той представи книгата си пред българска публикас „благословията" на издателя си - New Holland Publishers в Австралия.
Илиан е в София, за да води втория за тази учебна година курс по ‘’Food Photography and Food Styling” в HRC Академия, и разказа интересни истории за готвенето с кисело мляко пред журналисти и кулинари ентусиасти.
Книгата му ще бъде на пазара в англоезичния свят от края на август, а в момента вече може да бъде поръчана „на зелено“ в Amazon.
Илиан Илиев започва кариерата си като фоторепортер и в началото на кариерата си е отразявал войната в Косово. Най-известната му изложба е от Света гора и е показвана в София, Лондон, Виена, Варшава, Братислава, Солун и в няколко български градове.
Понастоящем живее със семейството си в Манчестър и се занимава основно с фотография на храна. Снимките му могат да се видят в BBC GoodFood, Olive иCulinary Artist. В последното – списание, което се издава в Йоханесбург от предишния президент на Световната асоциация на професионалните готвачи (WAPC) Били Галахар, негова фотография е публикувана на корицата. Ястието, снимано на тази фотография, е приготвено от шеф-инструкторите на Кулинарна Академия HRC.
В ‘’Cooking with Yogurt’’ са вкючени 170 рецепти от българската и от кухнята на различни краища по света, приготвени с кисело мляко. Някои от тях са оригинален „прочит“ на добре познати и класически ястия, а други са авторски. Част от най-интересните от тях бяха „интерпретирани“ от шеф Георги Партенов главния готвач на ресторант Таланти, възпитаник на Академията и понастоящем един от нейните преподаватели.