27 Апр. 2024

Вие сте тук

15 млв евро икономии годишно ще има след създаването на общ въздушен блок между България и Румъния

27.11.2011

Самолетните билети на авиокомпаниите, които работят в Румъния, може да поевтинеят от 2013 г., когато започне да функционира общият въздушен блок между Румъния и България. Това заяви днес за агенция Аджерпрес Богдан Дончу, заместник генерален директор на Румънската агенция за услуги във въздухоплаването, предаде БТА.

Двете страни осъществяват в момента близо до Париж съвместна симулация на общата организация на въздушния трафик.

С одобряването на законодателните пакети за Единно европейско небе, ЕС цели намаляване на емисиите на въглероден двуокис и съкращаване на времето за въздушен трафик, едновременно с намаляване на оперативните разходи на авиокомпаниите и не на последно място - подобряване на сигурността, посочи Богдан Дончу. Той каза, че основите на румънско-българския въздушен блок са поставени през 2004 г., през 2008 г. са били завършени проучванията за приложимост, а в момента екип от 70 авиодиспечери от Румъния и България и 30 пилоти от Франция симулират начина, по който ще работи съвместният трафик. До декември 2012 г. блокът ще стане функционален, а от 2013 г. въздушният трафик ще се осъществява по нова формула в Румъния и България, каза Богдан Дончу.

На практика от 2013 г. гражданските и военните самолети, които ще влизат във въздушното пространство, което ще стане общо, на двете страни, ще могат да избират всеки маршрут, който им позволява да намалят разходите и времето за достигане до крайната дестинация, а не въз основа на стриктни трасета, както е в момента, отбелязва Аджерпрес.

По този начин ще бъдат оптимизирани използваното гориво, времето на полета, разстоянията, уточниха представители на Евроконтрол, европейската организация за безопасност на въздухоплаването, която управлява центъра в Бретини сюр Орж във Франция, където Румъния и България симулират функционирането на бъдещия съвместен въздушен блок Danube FAB (Functional Air Block).

Оценките показват, че икономиите, които авиокомпаниите ще направят, са около 15 милиона евро годишно, пет милиона по-малко разходи за гориво и 10 милиона по-малко оперативни разходи. Това би трябвало да се усети и в цената на билетите, заяви Богдан Дончу.

Според представителите на Евроконтрол и на Румънската агенция за услуги във въздухоплаването в останалите осем общи въздушни блока в ЕС е било регистрирано намаление на цените.

Проектът за съвместен въздушен блок между Румъния и България възлиза на близо 5 милиона евро, като половината от сумата се осигурява от Европейската комисия. Чрез проекта Румъния и България ще хармонизират услугите в сферата на въздухоплаването, като увеличат безопасността и ефективността на полетите, намалят цените на билетите и същевременно намалят въздействието на авиацията върху околната среда.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed