16 Апр. 2024

Вие сте тук

1,2 млрд. лв. инвестиции в Летище София до края на концесията

08.02.2022

Около 624 млн. евро `(1,2 млрд лв) предстои да бъдат инвестирани в Летище София за подобрения и ново строителство през периода до изтичане на концесията.

 

Данните са публикувани в издание на Международният съвет на летищата (ACI EUROPE) – браншовата организация, която представлява над 500 европейски летища. Материалът със заглавие „Летище София - трансформацията започва“ описва намеренията на екипа на SOF Connect  и изпълнителния директор Хесус Кабайеро.

 

В обширната публикация са описани планираните за периода на концесията инвестиции.

 

Най-мащабната  от тях е изграждане на  нов пътнически Терминал 3, който се очаква да заработи през 2030 г. Преди това предстоят и други мащабни преустройства - изцяло нова търговска зона на стойност 4 млн. евро, пълна реорганизация на зоните за регистрация за полет и на тези за проверка на пътници и ръчен багаж и много други.

 

Предвиждат се още подобряване на достъпа до летището, основен ремонт на обществения паркинг и добавяне на нови полетни изходи (т. нар. контактни стоянки). В следващите фази на проекта предстоят още по-значителни промени, насочени към осигуряване на допълнителен инфраструктурен капацитет за удобство на пътници и летищни ползватели.

 

Сред критичните елементи от настоящата летищната реалност Хесус Кабайеро посочва  чистота, паркинг, проверка за сигурност, летищните заведения и др.

 

Изпълнителният директор на дружеството подчертава, че осъществяването на проекта за развитие на Летище София се случва на фона на запазване на размера на летищните такси за 2021 и 2022 г. Предвижда се също привличане на нови авиопревозвачи и увеличаване на мрежата от въздушни маршрути чрез стимулиращи облекчения, пише още в статията.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed