29 Март 2024

Вие сте тук

112 млн. евро ще получи туризмът по „Региони в растеж“

18.04.2014

112 млн само за туризъм са предвидени в новата оперативна програма „Региони в растеж“, а бенефициенти по нея могат да бъдат общини, неправителствени организации и религиозни общности. Това съобщи в Дряново заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев. Той представи възможностите за изграждане на регионална стратегия и развитие на местния туристически продукт  пред обществеността, бизнеса, местната администрация и представители на медиите на Дряново и Севлиево.

 

Културно-историческото наследство, съхранените във времето занаяти, наличието на запазени църкви и манастирски комплекси начело с Дряновския манастир, които могат да станат обект на поклоннически туризъм от Русия, Украйна, Молдова и други православни страни, са част от ресурсите на региона за развитието на туризъм. Към тях се добавят изключителната местна кухня и прекрасната природа на Балкана. Според Бранимир Ботев тук има предпоставки за изграждане на културно-исторически маршрут с европейска значимост чрез възстановяване на отсечката от Римския път, свързващ Емпориум Дискодуротера с Аугуста Траяна.

 

Друг целеви пазар за общините от област Габрово и региона може да бъде румънският. В последната година гостите от северната ни съседка заемат 3-о място сред чуждестранните туристи, посещаващи България. Северен централен регион благодарение на своята локация може да представлява интерес за тях. Затова е необходимо общините да имат стратегическа визия за развитието си. Могат да се обединят в клъстер от няколко съседни общини, които заедно да предлагат туристическите си обекти под формата на маршрути. А това им позволява да бъдат по-разпознаваеми на културната и туристическата карта на Европа. Регионът предлага и възможност за развитие на уикенд туризма, който през последните години става все по-значима част от лайфстайла на българските граждани и тенденция в Европа.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed