28 Март 2024

Вие сте тук

11 млн лалета цъфнаха в Истанбул

21.04.2011

Над 11 милиона лалета разцъфтяха тези дни в Истанбул. Различни по цвят, те създават ведро настроение и радост за окото, благодарение на тях жителите на мегаполиса дори позабравиха, че пролетта тази година закъсня.

Макар Холандия да се смята за родина на лалето, красивите цветя са един от важните символи на града край Босфора.

"Епоха на лалето" се нарича периодът откъм края на 18 век, когато в Османската империя бележат подем музиката, поезията, започват да се печатат книги, а западни интелектуалци насочват интереса си към града, свързващ Европа и Азия.

В наше време също е невъзможно да си представим Истанбул без неговите лалета, които разцъфтяха по протежение на километри по крайбрежията на Мраморно море и Босфора, които подават красивите си цветове сред бетонните сгради и в хилядите паркове и градини.

11 милиона и 500 хиляди лалета бяха засадени тази година от Истанбулската голяма община.

Международният Фестивал на лалето е една от главните прояви през този месец. В тазгодишното шесто издание участват фолклорни състави от около 15 страни, включително от България, които изнасят програми на открито в парковете и градините и въпреки хладното време се посещават от много хора.
"Лалетата създават допълнителна красота и привлекателност на нашия град и затова ги гледаме като зеницата на окото си", каза кметът на Истанбул Кадир Топбаш при откриването на фестивала.

Интересна е и изложбата "фигури от лалета" на централния площад Таксим. Още редица интересни прояви предлага Истанбул през краткия, но красив "месец на лалетата".

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed