26 Апр. 2024

Вие сте тук

100 хил лв загуби за туризма при блокада на пътищата между България и Гърция

23.04.2016

При пълна блокада от българските превозвачи на границата между България и Гърция загубите за изходящия и входящия туризъм ще са приблизително около 100 млн. лева. Това прогнозира председателят на  Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти Байко Байков.

 

Аргументите на колегите от транспортния бранш са разбираеми за нас, ние самите бяхме потърпевши от събитията през зимата, подкрепяме аргументите им, но сме против формата на изразяване на протеста, коментира Байков.  Той определи евентуалното затваряне на граници като беззаконие.

 

По данни на Асоциацията над 100 000 души ще предприемат организирани пътувания към Гърция - 50 000 за Великден и още толкова по Гергьовден.  През същия период има и много българи, които сами организират почивката си или пътуват по друга причина, като с тях бройката надхвърля 150 000. Всички те ще бъдат засегнати от евентуалната блокада, заяви Байков.

 

Около 50 000 гръцки граждани, които се очаква да почиват в страна ни, също ще бъдат затруднени, а съответно ощетени ще са и българските хотелиери. Вече се отчита намаление на записвания на българи за все още останалите места за празниците, както и анулирани групи на гръцки туроператори към България, съобщи Байков.

 

От бранша се обърнаха с апел към професионалните общности на българските превозвачи да въздействат на членовете си да направят разумни постъпки за разрешаване на проблема, както и към министерствата на туризма, транспорта и външните работи и премиера да направят необходимото българите да посрещнат празника, както подобава, а не в притеснения как ще пресекат българската граница. От туристическия бранш предложиха на превозвачите вместо блокада на границата, от утре да спрат да внасят в България селскостопанска продукция от Гърция, докато не бъде подписано споразумение с местните фермери, че през февруари повече няма да стачкуват.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed