02 Май 2024

Вие сте тук

100 млн лв за модернизиране на културни и природни обекти

23.11.2011

Археологическият комплекс Перперикон, Мадарският конник, Шуменската крепост, старата българска столица Велики Преслав, архитектурно-етнографският комплекс "Етър" и архитектурно-историческият резерват - с. Боженци, са само част от знаковите забележителности на страната, които ще бъдат подкрепени по линията на оперативната програма "Регионално развитие" за повишаване на тяхната привлекателност. Това е съобщила министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, цитирана от пресцентъра на ведомството.

Днес са били подписани договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на обща стойност 100 млн. лв. по програмата с кметовете на 29 общини, които имат одобрени за финансиране проекти по схемата "Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции".
Схемата за развитие на комплексен туристически продукт се изпълнява в рамките на приоритетна ос 3 - "Устойчиво развитие на туризма", на програмата и е с общ бюджет 387 млн. лв. Към настоящия момент от тях са договорени 118 млн. лв., или 30,5 на сто, е уточнила министър Павлова и е допълнила, че до средата на 2012 г. управляващият орган планира да договори още приблизително 200 млн. лв. (над 70 на сто от приоритетната ос) за развитие на природни, културни и исторически атракции.

В рамките на приоритетната ос ще бъдат модернизирани 123 туристически обекта, представляващи природни и културни ценности, за 237 млн. лева.
Министър Павлова е информирала, че с подписването на днешните договори общият размер на договорените средства по програмата е 2,027 млрд. лв., което представлява 65 на сто от нейния бюджет. Размерът на изплатените средства по нея е приблизително 574 млн. лв., което е 18 на сто от бюджета на програмата и 28 на сто от размера на договорените средства

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed