29 Март 2024

Вие сте тук

10 чужди туристи загинаха в атентат в Истанбул

12.01.2016

Атентатор самоубиец, за когото се предполага, че наскоро е влязъл от Сирия в Турция, уби десет души, предимно германски туристи, в историческия център на Истанбул днес при нападение, за което властите подозират "Ислямска държава", предадоха световните и турските агенции.


Петнайсет души бяха ранени при атаката, състоянието на двама от тях е тежко. Сред пострадалите няма български граждани, информира генералният консул на България в Истанбул Ангел Ангелов.


Всички жертви от атентата на площад Султанахмет са чужденци, съобщи турският премиер Ахмет Давутоглу. Високопоставен турски представител заяви, че деветима от загиналите са германци, а перуанското външно министерство идентифицира десетата жертва като мъж от Перу.


Атентаторът не е бил в списъка на Турция с предполагаеми джихадисти, каза вицепремиерът Нуман Куртулмуш. Информацията за произхода на камикадзето е разнопосочна. Първоначално властите казаха, че той е бил идентифициран по останките след експлозията като лице, родено в Сирия през 1988 г. Според друга информация, цитирана от турската агенция Джихан, атентаторът произхожда от Саудитска Арабия. В най-новото си изказване министър-председателят се ограничи с думите, че "извършителят е чуждестранен гражданин, член на ИД".


"Този случай отново показа, че като народ ние трябва да бъдем едно тяло и едно сърце в лицето на тероризма", заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган и предупреди, че "Турция е първата цел на всички терористични организации, активни в региона".


Премиерът Давутоглу разговаря по телефона с германския канцлер Ангела Меркел, на която поднесе съболезнования за жертвите и обеща, че борбата на Турция срещу ИД, вътре в страната и като част от коалицията начело със САЩ, ще продължи.


"Международният тероризъм вече показа безчовечното си лице в Анкара и Париж. Сега продължава да се проявява в Истанбул. Трябва да бъдем единни срещу тероризма", заяви в Берлин германският канцлер.


В района на историческия площад Султанахмет в Истанбул, известен още като Хиподрума, се намират главни забележителности на града като Синята джамия и храма Света София. Атентатът точно на това място, посещавано от хиляди туристи всеки ден, се разглежда и като удар по туризма, който вече пострада от дипломатическата криза с Москва.
В момента на взрива районът не е бил много натоварен и само малки групи туристи са се разхождали наоколо, каза полицай, цитиран от Ройтерс.


Звукът от експлозията е бил чут на километри от мястото, посочиха жители на града. Телевизионни кадри показаха полицейска кола, преобърната от ударната вълна. Вижда се как телата на няколко души лежат на земята. Полицията отцепи района, линейки извозваха пострадалите към болници, властите затвориха туристически обекти като църквата Света София и близката Цистерна Базилика.


Никоя групировка досега не е поела отговорност за атентата - поредният от серия терористични нападения през последните месеци. Преди малко повече от година атентаторка се взриви край полицейски участък на същия площад, при което загина един полицай. Отговорност за нападението първоначално пое лявоекстремистката групировка ДХКП-С, но по-късно властите съобщиха, че то е било извършено от жена с предполагаеми връзки с ислямистки бойци, посочва Ройтерс.


Миналата година Турция се превърна в мишена за "Ислямска държава" с два атентата, за които властите винят радикалната сунитска групировка. Първото нападение бе извършено на 20 юли в Суруч, близо до сирийската граница, и отне живота на 34 души, а второто - в столицата Анкара през октомври, когато две камикадзета се взривиха на мирен митинг, причинявайки смъртта на 103-ма души.

 

Междувременно туроператорите Ел'Тур (L'Tur) и ТУИ (TUI) предложиха на клиентите си, планирали пътуване до Истанбул до 18 януари, възможността безплатно да отменят или изменят резервацията си, съобщи германския в. "Ханделсблат".


Предлагаме на клиентите си, планирали пътуване до Истанбул до 18 януари включително, възможност безплатно да изменят резервацията си към друга дестинация или от друга (начална) дата. Те могат също така безплатно да отменят пътуването си, заяви говорител на ТУИ, цитиран от Франс прес.

 

Терористичният акт ще нанесе големи щети на туристическата индустрия и ще намали драстично броя на туристите в Турция, бяха първите коментатори на анализаторите.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed