02 Май 2024

Вие сте тук

10 чуждестранни журналисти разгледаха Казанлъшката гробница

21.10.2011


Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков посети Казанлъшката гробница, където се срещна с групата от 10 чуждестранни журналисти – участници в тура „По пътя на траките“. Те са в България по покана на Министерството на икономиката енергетиката и туризма в рамките на кампания за популяризиране на тракийското културно наследство по нашите земи.

Представителите на медии от Германия, Испания и Австрия и техни български колеги имаха уникалния шанс да влязат, заедно с министъра, в оригиналната гробница от IV-III век пр.Хр.век. "Тракийската култура е това, което отличава България от останалите европейски туристически дестинации", каза министър Трайков. Той подчерта, че през тази година са предвидени над 150 млн. лв. по Оперативна програма "Регионално развитие" за преки инвестиции в културното наследство и изграждането на туристически атракции. Казанлък обаче е пропуснал шанса си да усвои част от тези пари, като изобщо не е кандидатствала с проект, отбеляза министърът.

По време на посещението в Казанлък, министър Трайков беше придружаван от народния представител Живко Тодоров и заместник-областния управител на Стара Загора Галина Стоянова.

Журналистическият тур "По пътя на траките" се организира по инициатива на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма като част от кампания, която популяризира потенциала за развитие на културния туризъм в страната. Специфичната тема на посещението е избрана, за да повиши информираността на чуждестранните туристи за историята и тракийското наследство на страната ни.

Освен уникалната Казанлъшка гробница в маршрута на чуждестранните журналисти са включени едни от най-красивите и богати на история райони - тракийската гробница край Свещари, две гробници в Долината на тракийските царе – Оструша и Голяма Косматка, Александровската гробница, тракийския скален град Перперикон и храма в Старосел. Журналистите вече са посетили Националния исторически музей, Боянската църква и други забележителности в София, Велико Търново и района на Русе.

Общо десет представители на авторитетни европейски медии от Испания, Германия и Австрия ще посетят едни от най-красивите и богати на история тракийски паметници в страната. Сред тях са представители на DIHT - Verlag ETURBONEWS BUSINESS-TRAVEL – туристическо издание с тираж 50 000 на месец; вестник Express, Koelner Stadt-Anzeiger и Koelnische Rundshau с тираж над 800 000 месечно; онлайн изданието Urlaubsspar с над 1 млн. посещения на месец; вестник Falter с над 30 млн. читатели и други.


Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed