27 Апр. 2024

Вие сте тук

„Селски гид” за България излезе от печат

19.03.2015

 

„Селата в България – посоки за туризъм и култура“ е най-новата книга на книжния ни пазар,първата по рода сив последните десетина години.В нея авторите – Гавраил Гавраилов, Анна Пелова и Михаил Михов, се опитват да обхванат възможно най-много атракции и услуги, които имат потенциал и за бъдещо развитие.

 

Проследява се текущото състояние на селския туризъм, неговите алтернативни варианти и допира му с културата на местните общности. За първи път правим анализ на отделните туристически региони в страната и потенциалa им за развитие. Фокусираме внимание върху зелените алтернативи, културните аспекти на съвременните форми на изкуство в селска среда, развитието на поклонничеството и екологичния туризъм. Важен момент са темите за чистата храна, меда, виното, коприната и маслодайните рози. Цялостния дух на първата част на книгата е внушението, че туристите по селата са чакани гости, а собствениците на местата за настаняване са домакини и бъдещи приятели“, споделят авторите.

 

Тримата запознават читателите с 39 конкретни села из цялата страна. Подборът е направен на случаен принцип, но с цел да се даде представителна картина за селския туризъм в България. Всяка статия е символичен вход към конкретен туристически регион или съседни дестинации. Статиите изградихме с лично отношение и след целенасочени посещения на местата. В тях има много местни легенди, любопитни факти за фолклорните и кулинарните традиции, интересни сравнения между етнографските групи и различните социални модели на българското село през годините“, посочват авторите.

 

В последната част на книгата са събрали пет кратки истории на млади дами, които описват свои пътувания из страната. Това са увлекателни разкази, в които е дадена възможност на пишещи любители да споделят своите впечатления от тематични пътешествия в селска среда. Целта на тази част на книгата е да провокира допълнителен интерес към споделянето на пътешествия чрез текст и снимки.

 

Обявява се и отворен конкурс за фотопис на тема „Хляб и сол“. Чрез него ще търсим обратна връзка с читателите на тази книга и бъдещи пътешественици сред красотите на провинциaлна България. Ще се радваме те да ни споделят аспектите на традиционното българско гостоприемство с преки впечатления, поясняват авторите.

 

Всичко това е гарнирано с над двеста авторски фотографии и жив изказ с намигване към проблемите, както и практични съвети. Книгата е с обем 188 стр., в стандартен размер за пътеводител ( А5), луксозно пълноцветно издание.

 

Ако искате да присъствате на представянето на новата книга, това може да стане на:

26 март (четвъртък) – София, 18.00 часа – книжарница Сиела (подлез на СУ, Ректорат)

 

Гостуват Гавраил Гавраилов, Анна Пелова, Христо Панчев,

Надежда Савова-Григорова

 

28 март (събота) – Стара Загора, 12,30 часа – книжарница

Приятели, бул. Цар Симеон Велики 118

 

Гостуват Гавраил Гавраилов, Анна Пелова, Здравко Георгиев

 

2 април

(четвъртък) - Велико Търново, 17,30 часа – Книжарница Хеликон, бул Васил Левски

17

 

Гостуват: Гавраил Гавраилов, Велина Христова

 

3 април (петък) – Карлово, 18,00 ч, Арт център Орхидея,

ул.Пазарна 1

 

Гостуват: Гавраил Гавраилов, Велина Христова

 

4 април ( събота) – Габрово, 13.00 ч., Книжарница Хеликон,

Мол Габрово

 

Гостуват: Гавраил Гавраилов, Велина Христова, Силвия

Неделчева

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed