30 Апр. 2024

Вие сте тук

„Виа Траяна Балканика“ще обедини общини от двете страни на Балкана

29.03.2014

Проект „Виа Траяна Балканика“ще обедини общините Троян, Сопот, Карлово и Хисаря, които са разположени от двете страни на Балкана. Те ще бъдат включени в туристически маршрут, проследяващ продължението на най-дългия римски път Виа Траяна, който преминаващ през прохода с опорните станции – крепости: Состра, Ад Радицес, Монтемно, Суб Радице, Виа Мата.

 

Това стана известно при представянето на проекта  от заместник–министъра на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев по време на дискусията „Създаване на регионален проект за устойчиво развитие на туризма „Централен Балкан – Розова долина“ в с. Орешака. На работната среща присъстваха кметовете на община Троян Донка Михайлова, на Карлово Емил Кабаиванов, на Сопот Веселин Личев, на Казанлък Галина Стоянова и на Павел Баня Станимир Радевски, зам.-кметът на Хисаря Асен Сурчев,  както и археологът доц. д-р Митко Маджаров.

 

Виа Траяна е свързвал Рим с Близкия изток, както и Източната част на Римската империя. Като продължение на маршрута бе обсъдено и включването на общините Казанлък и Павел Баня. „В конкретния случай не става въпрос за отделни обекти, а цялостен туристически маршрут, който да се предлага като общ продукт. Този проект е единствен до момента и има шанс да се реализира в страната ни“, каза на срещата зам.-министър Ботев.

 

Потенциал за развитието на района Бранимир Ботев очерта в предлагането едновременно на планински и ски туризъм в района на Беклемето, където се наблюдава най-дългото естествено снегозадържане в планинските ни курорти, балнео и СПА услуги – наличието на повече от 50 термални минерални извори в Чифлик, Баня, Хисаря и Павел Баня, както и богато културно-историческо наследство - Долината на тракийските царе и историческите паметници от възрожденската епоха. Освен целогодишното преливане от един туристически продукт в друг, сред предимствата на маршрута е много доброто логистично местоположение – на час и половина път от летище София и на 45 минути от летище Пловдив. Всичко това е съчетано с възможностите за предлагане на винени турове и уелнес процедури с розово масло и натурални продукти.  

 

Проектът може да бъде финансиран по пета ос на ОП „Региони в растеж“, където са предвидени 112 млн. евро само за туризъм, а като бенефициенти по програмата могат да бъдат общини, неправителствени организации и др.

 

Заместник-министър Ботев представи на участниците в срещата и филм, който промотира България като целогодишна СПА дестинация и по атрактивен начин, показващ 22 български града, датиращи от римско време и създадени около термалните извори – любимо място за почивка и лечение на римските императори.

 

Кметът на Троян Донка Михайлова, като домакин, благодари на зам.-министър Ботев за неговата активна позиция и сериозна помощ за развитието на региона. „Всички, тук присъстващи представители на общините сме съмишленици на тази добра идея“, сподели в края на срещата тя.    

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed