16 Апр. 2024

Вие сте тук

„АЛБЕНА”- лидер в областта на зелената енергия в българския туризъм

11.05.2014

Зелената енергия се използва все по-широко в курорта Албена.  „Работим върху адекватното употребяване на електрическата енергия в Албена. Електрическата енергия влиза директно в националната мрежа, а топлинната енергия се оползвотворява в оранжерия, която сме изградили“, съобщи Славчо Гигов, Изпълнителен директор на Пeрпетуум Мобиле БГ АД  на форума  „ПРЕДПРИЯТИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА ЗЕЛЕН ТУРИЗЪМ”, проведен в  „Албена” в рамките на европейския проект GBE Factory.

 

Оранжерията е една новостите  в Албена, тя е с площ два дка, като има потенциал да стане десет дка. Предвижда се да работи целогодишно за  производство на зеленчуци и плодове (евентуално ягоди). През зимния период продукцията ще бъде насочена към пазара, а през  летния ще се използва за нуждите на курортния комплекс. В момента  се отглеждат домати и краставици. Отпадъчните продукти се използват за торене на земеделските площи, които се обработват.

 

По думите му перспективите на зеления туризъм в Албена са съсредоточени  в изграждане на втора централа, от която цялата топлинна енергия ще влиза в Албена, с което отоплението ще е по-достъпно от икономическа гледна точка и дори ще има целогодишно работещи хотели като „Фламинго гранд” и „Добруджа”след реконструкцията му. Очакванията са центраната да е готова до две години. През летния сезон в обозримо бъдеще се предвижда изграждане на соларни панели, които ще се използват като енергия за консумацията на отделните хотели.

 

Форумът  показа интересни тенденции върху сложната тематика от проблеми, свързани с източниците за възобновяване на зелената енергия и условията за устойчиво развитие на ресурсите. Дискутираха се и теми за съчетаването на слънчевата енергия с възможностите тя да бъде използвана адекватно в замяна на кризисното изчерпване на полезните изкопаеми. Община Балчик получи почетна награда за проекта за проекта си за осветление на града.

 

Според д-р Ян Гайс, генерален секретар на EUFORES (Европейски форум за ВЕИ), Брюксел понякога е далеч от реалната картина на Европа. В презентация,  свързана с политиките на ЕС и инструментите за финансиране на енергийната устойчивост  в туризма, той акцентира върху необходимостта от осъвременяване на познанията на обществото.

 

 По думите му e факт обстоятелството, че 80% от енергията в Европа е внос, затова европейците трябва да осъзнаят потребността от нови предизвикателства, насочени към стратегия, опитимизираща възобновителния процес на зелената енергия. Днес газта и петролът са пазарът на ресурсите, но утре пазарът ще се редуцира. Европейците, според  д-р Ян Гайнс,  изразходват над 500 милиарда евро, насочвайки го към ресурсите на Русия, а би трябвало задържат тези средства и да ги интегрират в политики в полза на европейското енергийно устайчиво развитие. „Ние сме виновни, че не сме използвали тези средства.”-заяви Д-р Гайнс. Европа е разработила различни директиви, които съдействат за разгръщането на подобна политика, държавите трябва да съдействат за тяхното приложение с ефективната си дейност. За пример бе дадена  Испания, която е била лидер в областта на енергийната политика, но днес данните са други. Безработицата като висок процент може да трансформира своите сили в заетост, свързана с разрабоването на енергийните алтернативни ресурси. „Слънцето не праща фактури и неговата евтина енергия може да се използва от хората”.

 

 

 

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed