19 Апр. 2024

Вие сте тук

“Грандхотел България” продаден за 15 млн. евро

30.09.2016

Емблематичният някога столичен хотел "Грандхотел България" е продаден, съобщи КлубZ. Сделката била финализирана още през август, но за нея се разбра едва днес. По-късно "24 часа" уточни, че сумата на сделката е 15 млн евро.

 

Според изданието новият собственик е Мирослав Печев, който притежава и  “Парк хотел Витоша” в Студентския град. Той е вносител на кафе “Лаваца” за България. Неговата фирма “Софсток” е и представител за България и на алкохолни напитки като ром Bacardi, Martini, уискито Dewar`s, водките “Русский стандарт” и Gray Goose, чай “Туинингс”. За 2015 г. дружеството има 60,3 млн. лв. приходи и 7,7 млн. лв. печалба.
 
“При избора на купувач за нас беше ключово да се запазят модернистичната фасада, популярната кафе-сладкарница, ресторантът с овалното стълбище, червеният салон и конферентните зали. Инвеститорът ще направи всичко необходимо да запази “легендата” около сградата - една от главните причини да прояви интерес към нея”, е коментирала пред "24 часа" Нели Сандалска, изпълнителен директор на “Грандхотел България” АД.
 
Сградата на хотела има 9 нива, включително подземни, и  площ 9561 кв.м. Хотелските етажи са пет със 79 стаи и шест апартамента, разположени на 3588 кв.м. Хотелът, който отвори врати през 1937 г., повече от 10 години не работи.


Дълги години хотелът бе една от емблемите на София. Проектиран e от арх. Станчо Белковски и Иван Данчов през 1932 г. Строежът му е реализиран в периода 1934-37 г. В него са се провеждали значими събития и са отсядали известни личности през миналия век. Сред първите гости на хотела са били трупата на френския актьор Хари Бор,  актрисата Марика Рьок, наричана немската „Джинджър Роджърс" и др.
 
 
 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed