29 Март 2024

Вие сте тук

Японка спечели конкурса за ястие с мляко в Разград

26.07.2012

Бивша японска манекенка с артистичния псевдоним Каорун спечели наградата за оригиналност в конкурса за домашно приготвено кисело мляко и традиционни ястия с мляко, който се проведе в Етнографския комплекс в Разград днес.

Каорун бе приготвила японско суши с българско кисело мляко. То бе оформено на фигурки, изобразяващи пеперуда, българска роза и японското цвете фуджи. Използвала е при приготвянето изцедено кисело мляко, а оризът също бе овкусен с мляко.


Журито с председател проф. Алберт Кръстанов, преподавател в Института по хранителни технологии в Пловдив, и връчи грамота, а от Община Разград японката получи като подарък пръстен гювеч.

Каорун е от Токио, бивша манекенка, в момента работи като диетоложка. Тя сподели, че се занимава с изготвянето на рецепти за здравословни храни, които гарантират дълъг живот и правят човека по- красив. Отдавна проявява интерес към българското кисело мляко и дори се е обучавала в България как се приготвят ястия с този продукт. Храната според нея трябва да носи и настроение, за да прави хората щастливи.

Каорун бе единствената чужденка, която взе участие в конкурса. Много награди имаше и за другите участници - общо 39 на брой, които приготвиха 70 домашни млека и ястия. Журито бе затруднено в избора си, тъй като всички се представиха достойно. Имаше много вкусни баници, пити, млечни салати, оригинални предястия с мляко, гюзлеми, палачинки, сладки, млечни десерти и т.н.

В Етнографския комплекс пред многобройна публика, бяха представени и обичаите "Пеперуда" и "Къносване на булката".


Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed