29 Март 2024

Вие сте тук

Япония забрани сервирането на суров черен дроб в заведенията

03.07.2012

 

Япония, известна със специалитетите си от сурова риба, забрани сервирането на суров черен дроб след серия от хранителни отравяния миналата година. Тогава  петима души починаха, а 24 се разболяха сериозно след консумацията на ястие в голяма ресторантска верига, съобщава Ройтрес.
Ястието, представляващо суров говежди дроб, нарязан на хапки и сервиран с лук и сос, беше премахнато от менютата в ресторантите за неопределен срок от 1 юли с решение на здравното министерство.

"Когато сготвиш дроба, той става малко твърд, а суров се яде много по-лесно", казва 38-годишната Йошико Мики, която побърза да посети един от специализираните ресторанти в Токио преди да влезе в сила забраната. "Особено тук дробът е много хубав и вкусен. Така че, когато си помисля, че няма да мога да го ям вече, това е наистина тъжно", добавя тя.

Специалистът по храните Чихаро Саито казва, че се продават редица продукти със сурово месо, но говеждият черен дроб е най-популярният сред тях.
"Той е "звездата" в менютата на ресторантите и ако го забранят, това действително ще засегне продажбите и печалбата", коментира анализаторът.
Юичи Камата, главен готвач във верига ресторанти в Токио, казва, че вероятно около 90 процента от клиентите идват именно за да ядат суров дроб, като цената на една порция е 23 долара. Сега веригата обмисля да предложи нов продукт, в който черният дроб да бъде частично обработен.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed