19 Апр. 2024

Вие сте тук

Ямбол изгражда Музей на бойната слава

04.07.2011

В Ямбол ще бъде изграден Музей на бойната слава, след като Министерският съвет реши да предостави  безвъзмездно на общината част от района на бившите "Пионерски казарми" в града.

Идеята за създаването на музея се зароди в началото на 2010 г. Избран бе обществен инициативен комитет, който получи подкрепата на гражданите, а по-късно Общинският съвет взе решение за неговото изграждане.

Обособяването на постоянна музейна експозиция ще даде възможност за автентично пресъздаване на военната ни историята в този важен за отбраната на страната граничен район, както и за представяне на ценни експонати, свързани с военния живот и войнишката служба от края на 19 век до наши дни, каза кметът на общината Георги Славов.


Предвижда се възстановяване на съществуващите сгради и на тяхното характерно обзавеждане от онова време. В парка на бившето поделение ще бъде изложена бойна техника и оръжейни системи, които през годините са били на въоръжение в Българската армия.

Специален акцент в експозицията ще бъдат бронираните машини и преди всичко уникални модели на немските танкове "Майбах", пленени у нас по време на Втората световна война, някои от които вече се реставрират. Ще бъде изработен макет на легендарния цепелин Л 59, базиран през Първата световна война в специално построен хангар край Ямбол, на единственото немско летище извън Германия, уточни директорът на Историческия музей Илия Илиев.
Във фонда на музея ще бъдат включени експонати от ямболския гарнизон, съхранявани в Министерство на отбраната, както и военна сбирка на легендарния 29-ти Ямболски пехотен полк. Полкът е активен участник в Балканската война и в превземането на Одринската крепост, а по-късно се увенчава със слава през двете световни войни.

В музея ще намери своето място и уникална военно-медицинска сбирка, с пълното оборудване на полева болница и богат снимков архив, която временно се съхранява в друга сграда.

Сред идеите на историците са изработване на макети на отбранителните съоръжения по южната ни граница и защитните линии, изграждане на зрителна зала за онагледяване на бита и живота на българския войник и на военните командири, както и създаване на мотострелкови полигон, на който да се демонстрира военната техника в движение и на стрелбище за леко стрелково оръжие.

Според кмета Славов идеята е уникална за страната. Възможно е да бъде реализирана с общите усилия на общината и на държавата, чрез публично-частно партньорство и с подкрепата на други музеи и на гражданите. Той се надява, че Музеят на бойната слава ще бъде основен акцент за превръщането на Ямбол в интересна туристическа дестинация.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed