25 Апр. 2024

Вие сте тук

Яйцата по Великден ще са най-евтините в Европа

28.03.2012

Цената на яйцата в България по великденските празници ще е от най-евтините в Европейския съюз, заявиха представители на  Съюза на птицевъдите в България. Очаква се  яйце от клас "L" по цена на производител да струва между 20 и 25 стотинки, което е с около 20% под сегашните цени.


По думите на Ивайло Гълъбов от съюзап  рез последния месец българските производители са насочили по-голяма част от продуктите си към българския пазар, поради което цените спаднали. От Съюза на птицевъдите припомниха, че са поели ангажимент да стимулират потреблението на яйца за предстоящите великденски празници и допълниха, че едно такова понижение на цените щяло да повиши консумацията на яйца. Птицевъдите увериха още, че и пилешкото месо ще запази цената си по Великден, като тя също ще бъде една от най-ниските за Европа.

 

Според статистика, представена от експертите, през изминалата година сме внесли около 42 милиона яйца, при 150 милиона изнесени. От 5 млн кокошки през 2008 година в България днес официално са останали 2,3 млн. Като една от причините за намаляващия им брой Гълъбов посочи изискванията за хуманно отношение към носачките.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed