Завършилият тази седмица юбилеен Международен салон на ресторантьорския и хотелиерския бизнес Sirha събра в Лион професионалисти и звезди на кулинарията.
Преди 30 години именитият френски шеф Пол Бокюз, наричан посланик на френската гастрономия, създаде традиция да се събира с приятели-топ готвачи на вечеря, за да обсъдят проблеми на ресторантьорството и просто да се почерпят. Не случайно всичко това се случва в Лион, спечелил славата на столица на френската кухня, начело с ресторанта на Бокюз, носител на три звезди Мишлен.
В този град на гратена и колбасите, на щуката и раците, през XIX век царували собственичките на прочутите лионски бушони. Някога селски момичета, слугували в господарски къщи и научили се да готвят „буржоазно“, впоследсттвие те отворили собствени заведения, от които са се учили мнозина готвачи, включая и самия Бокюз. Традицията започва от тях и се подема от Пол Бокюз, за да израсне днес цял изложбен град, който събира 180 хил. посетители от цял свят и над 12 хил. готвачи.
Въпреки слуховете, че Бокюз е остарял и лежи болен, Бокюз присъства на голямото събитие, усмихвайки се на светкавиците на фотоапаратите. Точно той, най-известният шеф в света, насочи светлините на профектора към тази професия и превърна човека, готвещ край печката, от обслужващ персонал в телевизионна звезда.
Заедно с Бокюз на вечерята присъстваха звездите на световната кулинария, създали нейната история и слава. Заедно с Мишел Труагро, Мишел Герар, Ален Дюкас и Жоел Робюшон бяха младите им колеги, които вече също са собственици на звезди Мишлен.
Над 200 звездни шефове присъстваха на гала вечерята. Само в екипите на Дюкас и Робюшон има по 24.
Салонът Sirha е нещо повече от звезди Мишлен, той е цялата верига на производство, която предшества появяването на храната в чинията. Шест изложбени зали бяха препълнени с щандове на производители на продукти – фермери и големи корпорации. Освен храна бяха представени опаковки, техники за приготвяне, хлебари, месари, производители на мляко и сирена. Цяла изложбена зала бе отделена на Италия.
В рамките на салона се организират многобройни конкурси. Най-престижният от тях е безспорто Златният Бокюз, който тази година отиде при французите. Тридесетгодишният Тиери Руджиери, шеф от Межев, който вече е спечелил много престижни награди, грабна големия приз.
Французин спечели и първото място в Световния шампионат на сладкарите – уникален резултат и признание за френската гастрономия, която успя са изтръгне победата от много силните си съперници – скандинавските държави и Япония. За Франция това е вече седма победа в Златния Бокюз.
На изложението имаше и многобройни национални състезания – сред производителите на сирена, хлебари, бармани, за най-добрия кетъринг в света и дори конкурс Гаргантюа – за най-добър шеф в сферата на общественото хранене, който задължително работи или в предприятие, или в болница, или в училище. Името Гаргантюа също не е случайно – не само заради лакомията на героя, но и защото Рабле е написал произведението си в Лион.
За пръв пък бе организиран World Cuisine Summit, на който представители на сектора се събраха, за да дискутират как да се подобри сферата на храненето, а от там – и качеството на живот.
За пръв път се организира и изложението фуд-дизайн – дисциплина, за която във Франция вече можете да получите диплома.
Текст и снимки: rfI