25 Апр. 2024

Вие сте тук

Ще строят втори кабинков лифт в Банско

09.09.2013

Втори кабинков лифт ще се строи над Банско, правителството застава зад проекта. Това заявиха вицепремиерът Даниела Бобева и заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев на поредица от срещи с представители на туристическата индустрия в Разлог, Банско и Добринище."Ски туризмът има огромен потенциал за развитие в България. По мнение на чужди експерти страната ни има възможност да посрещне четири пъти повече туристи в ски курортите ни – до 1.5 млн. на година. България вече е на четвърто място сред най-популярните ски дестинации в ЕС", заяви зам.-министър Ботев.

 

На срещите бе обсъдено предстоящо посещение в град Истанбул на българска делегация, представлявана от вицепремиера Бобева и зам.-министър Ботев и представители на българските ски курорти. Визитата ще бъде през октомври и ще има за цел да бъдат представени възможностите за развитие на зимен туризъм у нас пред водещи туроператори в Турция.

 

В рамките на дискусиите представителите на бранша се обединиха около идеята да бъде организирана среща по проблемите с категоризацията на туристическите обекти, като целта е да се свие максимално сивият сектор. Търсим възможност от Нова година да преминем към евростандарти в категоризацията, заяви заместник-министър Бранимир Ботев. Това ще стане с промени в Закона за туризма, като предложенията ще бъдат внесени от МС и всички нвредби ще бъдат съгласувани с бизнеса.

 

Друг важен въпрос, който беше обсъден бе контролът в туризма. Браншът изрази готовност съвместно с Министерството на икономиката и енергетиката да бъде създаден специализиран контролен орган. Държавата ще стимулира създаването на повече училища за кадри в туризма – на принципа на дуалната система – обучение и професионален стаж.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed