20 Апр. 2024

Вие сте тук

Ще привличаме китайски туристи по социални програми

18.06.2015

 

Министърът на туризма на Република България Николина Ангелкова и председателят на Националната администрация по туризъм на Китай ДзиндзаоЛи подписаха днес в гр. Си’ан, Меморандум за разбирателство в областта на туризма между двете ведомства. Събитието се състоя в рамките на работното посещение на министър Ангелкова в Китай за участие в VII Международна среща за туризъм по „Пътя на коприната“ в Китай.

 

Очакванията са подписването на меморандума да увеличи на туристопотока между двете държави. Документът предвижда също двете страни да проучват възможностите за използване на китайски социални програми за привличане на китайски пенсионери като туристи в нашата страна. Ще бъдат поощрявани и инициативите за по-широко сътрудничество между академичните общности в България и Китай, като ще се разменят студентски програми и практики, включващи обучение на място в областта на туризма.   

 

Министър Ангелкова оцени като крачка напред подписването на документа. Според нея туризмът е приоритетен стопански сектор за двете страни, които ще насърчават обмена на съвместни туристически дейности.

 

В световен мащаб китайските туристи са около 107 млн. души и заемат все по-голям дял в общия туристопоток в Европа. Според прогнозите броят на посещенията им на Стария континент през 2019 г. ще достигне 12 млн. души. Традиционно те пътешестват в периода май-октомври, а 90% от изходящите пътувания са индивидуални. Близо половината китайски туристи пътуват с членове на семействата си и това е неразделна част от живота на средната класа. Наблюдава се засилен интерес и на застаряващото население към пътуванията.   

 

 „Споразумяхме се да подпомагаме предприятията на България и Китай да инвестират в туристически проекти, които ще подобряват туристическата инфраструктура“, каза още министър Ангелкова. Между двете страни ще се обменя също информация за разработването и реализацията на общи туристически маршрути и продукти между България и нейните съседни държави Македония, Румъния, Сърбия, Гърция, Турция. В ход е и създаването на българо-румънски туристически информационен център в Китай, за което бе подписан протокол за намерение между България и Румъния. „Такива оферти и туристически пакети представляват интерес за китайските туристи и ние работим активно в тази посока. За огромния азиатски пазар Европа се възприема като една дестинация и идвайки тук, китайските туристи биха искали да посетят повече забележителности в няколко държави от региона“, коментира министър Ангелкова.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed