16 Апр. 2024

Вие сте тук

Ще има ли фалити на хотелиери след фалита на "Алма Тур?"

24.09.2011

След фалита на „Алма Тур”, ще има ли фалити и на хотелиери? Отговор на този въпрос потърси днес bTVрепортаж от Южното Черноморие. В него се припомня, че  някои от тях имат да получават десетки хиляди евро от неплатени нощувки и храна.  Никой обаче не може да даде точна сума на 
задълженията на туроператора към хотелиерите. Туроператорът е настанявал туристи от Албена до Синеморец, но курортите с най-много нейни гости са Слънчев бряг и Златни пясъци.

Хотелиер твърди, че  „Алма Тур” 50 000 лв, дългът към други бил 80 000 евро. Въпреки това от Съюза на собствениците в Слънчев бряг са категорични, че до фалити няма да се стигне, тъй като заради успешния сезон и оборотите това лято са по-големи, се посочва в репортажа.

В Поморие, където туристите са по-малко, хотелиерите са предприели по-крути мерки спрямо туроператора. Затова там неразплатени сметки няма.   

 


Проблем може да има за по-малките хотели в по-малките курорти, които са настанявали предимно туристи на „Алма Тур”. Според Комисията за защита на потребителите засега в Бургас з няма жалби от изправени пред фалит хотелиери. 

Хотелиерите се успокояват и от факта, че е обявена процедура по несъстоятелност е на „Алма Тур БГ”, докато по-голямата част от техните договори са сключени с контрагента на фирмата в Санкт Петербург.

 

От бранша прогнозират, че нишата, която „Алма Тур” оставя на пазара на руските туристи, ще бъде запълнена от други туроператори още през следващия сезон. 
 



THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed