23 Апр. 2024

Вие сте тук

Ще бъде ли превърната "Св.София" в Истанбул в джамия

16.10.2013

Мюсюлмански духовник се включи към нарастващите гласове в Турция за преустройство на византийската църква "Света София" в Истанбул в действаща джамия, съобщи "Хюриет дейли нюз".


"Джамията "Султан Ахмет" днес прелива от хора, но "Света София" беше отнета от нашата общност. Трябва отново да бъде разрешено "Света София" да служи като джамия. Така аз изразявам нашата молба (към правителството) от ваше име", заяви главният духовник на истанбулската джамия "Султан Ахмет" Мустафа Акгюл на празнична молитва по случай Курбан байрама.


Византийската църква "Света София" беше превърната в джамия след завладяването на Константинопол през 1453 г. и служи като такава в течение на 482 г. Като музей отвори врати през 1935 г. по нареждане на основателя на съвременна Турция Мустафа Кемал Ататюрк.


В последно време обаче все повече се увеличават гласовете в полза на отварянето на храма като действаща джамия, а искане в тази насока беше внесено и в парламента.


Турция вече преустрои в джамии две църкви "Света София", намиращи се в Изник, окръг Бурса, и в окръг Трабзон, на Черно море.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed