19 Апр. 2024

Вие сте тук

Швейцария отхвърли тоталната забрана на тютюнопушенето

23.09.2012

Швейцария  отхвърли днес  идеята за пълна  забрана на тютюнопушенето на закрити публични места. В национален референдум жителите на републиката казаха „не“ на предложението, съобщи БНТ. 

 

Това означава, че пушачите и занапред ще разполагат със специални помещения в хотелите и ресторантите. Отделните кантони имат собствена политика по отношение на тютюнопушенето, така че във всеки от тях проблемът ще се решава отделно.

 

Швейцария и досега беше по-толерантна към пушачите в сравнение със съседите си  Германия, Италия и Франция. Преди две години бяха въведени ограничения, които предвиждаха обособяване на специализирани места за тютюнопушене.

 

От общо 26 кантона само осем, включително Женева, са въвели досега пълна забрана за пушене в работни помещения и закрити обществени места.

 

Останалите кантони са по-либерални. Още преди вота хотелиери и ресторантьори определиха новото предложение като крайно. Прогнозите за Женева при приемането на забраната преди две години са били, че чистият въздух ще привлече нова клиентела. Вместо това печалбите са паднали с между 10 и 30%. Вотът изглеждаше обречен и в сондажите, където 52% са против предложението. 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed