Любопитни фактиза лютите чушки:
Консумирани са още 7000 години пр. н.е. и са отглеждани около 5000 г пр н.е.
Само преди по-малко от 500 години чилито е било непознато за азиатците, а днес Китай, Индия и Пакистан са най-големите му производители в света.
В цивилизациите на някои индианци чилито е било използвано като валута.
Според някои стари цивилизации в Северна и Южна Америка чилито притежавало свръхсили.
Най-лютата част от една чушка са не семената, както някои вярват, а мястото, където са закрепени за самата чушка.
За световна столица на зеленото чили се смята градчето Хеч в щата Ню Мексико (Hatch). Там ежегодно се провежда фестивал, в който разбира се, има и състезания с надяждане с люти чушки.
От семенника на червеното чили се извлича оцветител, който се ползва в почти всичко от червила до оцветяване на кайма.
Накиснати в кисело мляко и после изсушени на слънце, те се консумират като снакс по време на хранене в някои южни щати на Индия.
Някои пчелари ги използват за лекуване на различни болести по пчелите. Въпреки това се изискват добри познания, тъй като в чилито, освен полезният за пчелите капсаицин, се съдържа и смъртоносните за тях сапонини.
Лютата чушка е „роднина“ на домата, картофа и патладжана.
Здравето и лютите чушки:
Скалата на Сковил
Изобретена е от Уилбър Сковил още през далечната 1912 година. През това време той работи във фармацевтична компания и създава тест, посредством който може да се измерва лютостта на една чушка. Първоначално той смилал чушките и ги смесвал с подсладена вода. Той тествал разтвора и го разреждал с вода все повече с точно определено количество. Когато разтворът вече не лютял изобщо, той правел изчисленията си – една част от първоначалния разтвор, разредена милион пъти, за да престане да люти, правела 1.5 милиона единици по неговата скала. Днес тестването на силата ла лютите чушки вече се прави в лаборатории и е далеч от субективните методи, позлвани преди век.
Капсаицин
Това е веществото, което всъщност предизвиква ефекта, който някои обичат, а други мразят.
Когато докосва лигавицата, капсаицинът предизвиква изгаряне. Затова трябва да сте много внимателни, когато работите с чили. Грешката да се разтъркат очите след това обикновено се прави само веднъж. Капсаицинът не се разтваря във вода, а в мазнина или алкохол. Най-добрият начин да намалите паренето след ядене на чили е да пиете студено мляко или например сметана – колкото по-мазен е продуктът, толкова по-добре. Сладоледът също ще помогне. Ако сте изгорили кожата си, удачен вариант е и третирането с воден разтвор със захар.
Най-лютата чушка в света до момента
На тазгодишната конференция на чилито “New Mexico Chile Conference” за най-люта в света бе обявена Moruga Scorpion. След щателни лабораторни тестове тя е показал лютост от 2,009,231 единици по скалата на Сковил (Scoville). За сравнение пепър спрейовете, които се продават в оръжейните магазини за самозащита, са точно около 2 000 000 единици. Най-силните, които се използват от полиция и военни, достигат до 5 000 000. Едни от смятаните за доста силни люти чушки, халапеньо (jalapeno), са около 5000, а хабанерос достигат дори до 350 000 единици. Moruga Scorpion със своите над 2 милиона единици е толкова люта, че пари на кожата дори през латексови ръкавици, затова трябва да се бере при строги мерки за безопасност. Малцина дръзват да я опитат, а яденето й крие рискове за здравето.
Популярни сосове, салса, дипове и други
Табаско – основна съставка в него са сушени с опушване люти чушки. В момента в асортимента на производителите са включени най-различни варианти на соса, както и множество продукти и миксове за конкретни ястия и напитки. Лютивината на някои е само около 100 единици по Сковил, докато при варианта с Хабанеро, тя достига и до 12000.
Frank's Red Hot пък е основната съставка в първата рецепта на познатите по цял свят пилешки крилца buffalo wings.
В кухнята на Южна Азия са популярни съчетания на люти чушки с оцет, обикновено оризов, захар и сол като тайландският сос Sriracha, придобил голяма популярност и в САЩ, и в много от вариантите на индонезийската по произход паста Sambal.
В Северна Африка е изключително разпространен и тунизийският сос на основата на чушки пири-пири и серано – Хариса.
В Китай и най-вече в сечуанската кухня се използват предимно пасти с люти чушки.
Други популярни по света люти сосове са Louisiana Hot Sauce, El Pato, CrystalHotSauce, Búfalo, Mexican Hot Sauce, El Mexicano, ALittleNukeyHotSauce и множество други.
За да се борят с класиката в жанра и с големите, наложили се с годините фирми, някои производители залагат на оригинални имена - Endorphin Rush (прилив на ендорфин), 1 Million Scoville Concentrated Pepper Extract (милион единици по Сковил, концентриран ектракт), 911 Hot Sauce (лют сос 911), Blair's Beyond Death Hot Sauce (Сосът на Блеър - отвъд смъртта), Ass In Space Hot Sauce (да ви се подпали задника), Bull Snort Cowboy Cayenne Pepper Hot Sauce (пръхтенето на бика – каубойски сос от кайенски пипер), Ring Of Fire All Purpose Red Pepper Sauce (огненият обръч – универсален сос от червен пипер), Caribbean Condiment Pirates Blend (Карибска подправка, микс на пирата), Pleasure & Pain XXX Rated (удоволствие и болка, екстра лют) и др. А има и множество, кръстени на колежански футболни отбори в Америка - Miami Hurricanes, Oklahoma State Cowboys, Collegiate Hot Sauce - University of Michigan Wolverines и т.н.
На Хаваите използват „люта вода”, подправена с люти чушки, чесън и сол.
В испаноговорящата част на света, както и в Южните щати на САЩ са популярни най-различни видове салса (испанската дума за сос) – дипове на основата на зелени и червени люти чушки и зелени и червени домати, а често и лук.
Лютите чушки се комбинират много добре с най-разнообразни продукти, сред които и шоколад. Именно те и шоколадът, също познат на света от Америка, са основата за много вариации на сос Mole (Моле), сред които Mole Poblano – национално мексиканско ястия. Кулинарите свързват щата Puebla в Мексико именно с този сос.