27 Апр. 2024

Вие сте тук

Чуждестранни изби съперничат на нашите за наградите на „Винария 2013“

11.03.2013

Почти половината претенденти за наградата „Златен ритон“ - най-престижното българско отличие за вино, са чуждестранни изби. Това стана известно на пресконференция в Международен панаир Пловдив, където започнаха дегустациите за определяне на победителите в Международния конкурс за вина и спиртни напитки. Той е част от съпътстващата програма на Международната изложба „Винария 2013“, която ще се проведе от 3 до 6 април 2013 г. в панаира.

 

В конкурса участват 45 фирми, а 20 от тях са от чужбина, съобщи проф. Пламен Моллов, председател на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК), която организира надпреварата. Съперниците на българските винопроизводители идват от Италия, Франция, Молдова и Азербайджан. Конкуренцията ще бъде много оспорвана и интересна, тъй като и участниците, и пробите са повече в сравнение с миналата година, заяви проф. Моллов. В предишното издание се представиха 29 фирми и около 350 проби, а сега са 45 изби и над 400 проби, поясни той.

 

Състезанието за винените Оскари и медали е в 6 категории, включващи млади и стари бели, червени вина и розе. За първи път в конкурса присъства група „Спиртни напитки“ за водка, уиски, мента и други подобни изделия. Състезават се общо 60 проби от ракии и спиртни напитки.

 

В комисиите влизат дегустатори от България, както и 8 чуждестранни експерти, които са двойно повече в сравнение с миналата година, съобщи проф. Моллов. Оценителите от чужбина са еножурналисти и сомелиери от Германия, Полша, Франция, Словакия, Русия, Италия, Румъния и Чехия.

 

Регламентът на конкурса съответства на стандартите на Международната организация по лозата и виното (OIV). Според проф. Моллов вече е трайна тенденция фирмите да намаляват броя на пробите, които представят на дегустациите, но да повишават тяхното качество. Ясно се забелязва и стремежът към уникалност, като се използват нови екзотични сортове грозде и необичайни купажи, а това създава голямо разнообразие, коментира председателят на НЛВК.

 

Избите полагат огромни усилия, за да стигнат до наградата „Златен ритон“, до златните, сребърни и бронзови медали на „Винария“, защото отличията са наистина престижни и помагат за маркетинга на продуктите, подчерта проф. Моллов. Високото ниво на конкурса се осигурява и от нашите партньори – Международен панаир Пловдив, катедрата по винопроизводство в Университета по хранителни технологии, Съюзът на енолозите и парк-хотел „Санкт Петербург“, подчерта той.

 

Дегустациите ще продължат до края на седмицата, а имената на победителите ще бъдат обявени в „Нощта на Златния ритон“ на 3 април, когато ще бъде открита изложбата „Винария“. Тя събира компании лидери от основните браншове, свързани с отглеждането на лозя и производството на вина и спиртни напитки. Заедно с нея ще се проведат изложенията „Фудтех“ (за хранителната промишленост) и „Хорека“ (за хотелиерско, ресторантьорско и търговско оборудване). Ще видим напитките, храните и приятната обстановка за тяхното консумиране, каза на пресконференцията главният директор на Международен панаир Пловдив Иван Соколов. „Събират се представители на сектори с общи маркетингови интереси - хранителната и винарската индустрия, туризма, хотелиерството и ресторантьорството. Ще поставим във фокуса традиционни български продукти, с които страната може да намери ниша на световните пазари“, коментира той.

 

На снимката: Енолози започнаха да тестват пробите от вина и спиртни напитки, които се състезават в международния конкурс за наградите на „Винария 2013“.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed