28 Март 2024

Вие сте тук

Чуждестранни изби се състезават с български за наградите на „Винария“

10.03.2014

За първи път чуждестранните изби са повече от българските в Международния конкурс за вина и спиртни напитки, който ще излъчи носителите на награди от Международната изложба за лозарство и винарство  „Винария 2014“. Това съобщи Радослав Радев, председател на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК), на пресконференция в Международен панаир Пловдив, където  на 10 март започнаха дегустациите на напитките.

 

В конкурса се представят 51 фирми, от които 37 са от чужбина. Те идват от Италия, Франция, Чехия, Македония и Молдова, посочи Радослав Радев и поясни, че това повишава престижа на надпреварата. Миналата година участниците бяха 45, сред тях 20 чуждестранни.

 

Двете комисии ще опитат  400 проби. „За да се гарантира независимост и обективност на оценките, използваме компютърна  система. Само няколко конкурса в света са организирани по този начин“, заяви Радослав Радев.

 

В 20-членното жури са включени  12 чуждестранни експерти. Те са професионални дегустатори, журналисти, сомелиери, търговци, брандмениджъри от Чехия, САЩ, Корея, Полша, Италия, Израел, Румъния, Турция, Бенелюкс, Гърция, Швейцария и Германия.

 

Превесът на чуждестранни оценители също е новост за конкурса, отбелязващ своето 20-о издание. Той се организира от НЛВК в партньорство с  Международен панаир Пловдив, катедрата по винопроизводство в Университета по хранителни технологии, Съюзът на енолозите и парк-хотел „Санкт Петербург“.

 

За приза „Златен ритон“ -  най-престижното българско отличие за вино, се състезават вина в 6 категории, включващи млади и стари бели, червени вина и розе. Конкуренцията ще бъде много силна, прогнозира Радев. „Българските вина са на високо ниво. Избите  произвеждат по-малки количества, но със специфични качества, характерни за отделните региони“.

 

Успоредно с Международния конкурс се провеждат и традиционните Национални дегустации на вина, ракии и винено бренди. Тази година участват 100 проби. Голямата награда е  “Бъчвата на НЛВК”.

           

Дегустациите ще продължат до 16 март, а имената на победителите ще станат ясни в „Нощта на Златния ритон“ на 2 април, когато ще бъде открита „Винария 2014“. Наградените напитки може да бъдат опитани от ценителите на следващия ден в рамките на изложението, продължаващо до 5 април.

          

То събира компании лидери от основните браншове, свързани с отглеждането на лозя и производството на вина и спиртни напитки. “На „Винария“ ще видим състоянието и потенциала на сектора. Когато един отрасъл върви добре, това си личи по изложението, посветено на него“, каза на пресконференцията д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив, който организира форума заедно с НЛВК.

           

И сега „Винария“  ще се проведе паралелно с Международната изложба за храни и напитки, опаковки, машини и технологии  „Фудтех“ и Международната изложба за оборудване за хотели, ресторанти, кафетерии и търговски обекти  „Хорека Пловдив“.  Това е „силната тройка“ прояви, свързващи бизнеса от хранителната и винарската индустрия, туризма, хотелиерството и ресторантьорството, подчерта д-р Иван Соколов.

           

 

На снимката: Председателят на комисиите за вина д-р Димитър Гайдарски даде старта на дегустациите в международния конкурс, който ще определи  носителите на наградите на „Винария 2014“.Тя ще се проведе от 2 до 5 април в Международен панаир Пловдив.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed