19 Май 2024

Вие сте тук

Чрез персонален код ще проверяваме какъв е трудовият ни договор, деклариран в НАП от работодателя

10.01.2012

Персонален индентификационен код /ПИК/ ще ни осигури достъп до масивите на Националната агенция за приходите /НАП/, където ще можем да проверим какъв трудов договор е декларирал работодателят ни и дали има такъв документ. Това е една от възможностите, които от тази година агенцията ще предоставя на хора и фирми, съобщи на пресконференция Боряна Георгиева, директор на дирекция "Обслужване" в НАП.

Получаването на ПИК отменя необходимостта от покупката на електронен подпис. От утре ще могат да се подават заявления за получаване на кода във всеки офис на НАП. Заявленията могат да не се подават лично, но получаването на кода е персонално. Услугата е безплатна. От НАП препоръчват кодът да се поиска и получи от офиса на НАП по постоянен адрес на потребителя.

Чрез ПИК ще можем да проверим също и осигурителния си доход, както и да получим информация за сумите, преведени по индивидуалните ни партиди за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

До няколко месеца с индивидуалния си код ще можем да подаваме искане за издаване на удостоверения, да се извършват плащания и да виждаме данните си от така наречената данъчно-осигурителна сметка. Ще имаме възможност също чрез тонално набиране на кода да получаваме различна информация от кол-центъра на НАП.

Кодът е 12-разряден, той ще е известен само на притежателя и на системата, която го е генерирала, но не и на администрацията. При загубата или унищожаването му НАП ще генерира нов и ще заличи стария.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed