03 Май 2024

Вие сте тук

Чоризота стана символ на протестите в Испания

05.08.2013

Известният  не само в Испания, но и в цяла Европа деликатесен колбас „чоризо“  освен със специфичния си вкус се прочу и като символ на протестите на Иберийския полуостров.

 

Новото място, където той може да бъде открит,  са митингите, където протестиращите залагат на освен на лютивия му вкус и на  символиката.

 

Името на един от най-търсените деликатеси на полуострова има и второ значение – крадец и измамник. Никой, получил прозвището „чоризо“, не се гордее с него в Испания.

 

Чуждестранни туристи бързо научиха второто значение на думата, която за местните жители значи повече от обикновена игра на думи.   Деликатесният колбас се превърна в символ на протеста срещу корупцията, след като имената на високопоставени политици и дори член на кралското семейство бяха замесени в скандали за вземане на подкупи, укриване на данъци и финансови измами.

 

Ресторантьорите пък намират начин на извлекат полза от ситуацията.  Те предлагат на клиентите си сандвич „Урдангарин“, наречен така по името на зетя на краля, за когото се говорило, че не се гнуси от чужзи пари. Иберийското чоризо според тях е подходящ символ на неговата същност.

 

Бившият директор на Международния валутен фонд Родриго Рато и бившият ковчежник на Народната партия Луис Барсенас също са наречени с името на популярния колбас.

 

Но докато туристите го свързват предимно с пикантнияму дкус, за самите испанци то олицетворява  корупцията на управляващите, предизвикваща недоволството на хората.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed