25 Апр. 2024

Вие сте тук

Цените на храните в света спадат след тримесечен ръст

03.05.2012

Световните цени на храните са се понижили през април след тримесечната възходяща тенденция, тласнати надолу от поевтиняването на зърното и захарта, като могат да останат под низходящ натиск и през идните месеци. Това обяви днес Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) на ООН, цитирана от Ройтерс.

От март до април цените са намалели с 1,4%, но изглежда са се стабилизирали на "сравнително високо равнище", отбелязва ДПА, позовавайки се на същото съобщение.

Индексът на цените на ФАО, който измерва месечните ценови промени в продоволствена кошница, съставена от зърнени и маслодайни култури, млечни продукти, месо и захар, е отстъпил до 214 пункта през април спрямо преразгледаните 217 пункта през март, посочва организацията в месечния си доклад.

Намалението на индекса се свързва със спада в цените на царевицата в размер на  2,5% на месечна основа, понижение от 1% при пшеницата и поевтиняване с 5% на захарта.  Това е  неутрализирало покачването с 2,2 процента при растителните масла, предизвикано от значителното поскъпване на соята.

Макар индексът да е под рекордното си равнище от 235 пункта, отчетено през април 2011 година, той все ощеанадвишава значително стойностите от 2008 г., когато са били под 200 пункта.Очакванията са и че през следващите няколко месеца цените ще вървят надолу.


Разходите за внос на храни в световен мащаб през 2012 година може леко да намалеят до 1,24 трилиона долара спрямо миналогодишния рекорд от 1,29 трилиона долара, според прогнозния доклад.

Очаква се производството на зърнени култури в света тази година да нарасне до нов рекорд от 2,371 милиарда тона спрямо 2,344 милиарда тона през 2011 година.

Млекопроизводството ще се увеличи с 2,7 процента до 750 милиона тона, като се очаква Азия да покрие по-голямата част от увеличението.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed