01 Май 2024

Вие сте тук

Цените на нощувките в самостоятелни стаи ще скочат или тези обекти ще спрат дейност, прогнозират туроператори

11.02.2011

Цените на нощувките в самостоятелни стаи ще се завишат или собствениците на тези обекти ще прекратят категоризацията си и ще спрат дейност. Това прогнозира Евгений Георгиев, един от представителите на Съвета по туризъм – Пловдив в Общинската експертна комисия по категоризация на туристически обекти /ОЕКК/ и туроператор, работещ със собствениците на самостоятелни стаи.

Според него подадените на последното заседание на ОЕКК над 50 заявки за прекратяване на категоризация е началото на вълна от такива молби. Средната годишна годишна заетост специално за квартирите в Пловдив е едва 4%, като върхов период е Международният технически панаир, през останалото време почти няма посетители. Според направеното изменение в закона /ЗМДТ/ собствениците /наемателите-туроператори/ трябва да платят туристически данък минимум върху 30% леглова заетост, тоест останалите 26% ще се доплащат, независимо дали е имало посетители или не. Причина за прекратяването на категоризацията на тези обекти не е в ставката, която за тези обекти, според приетото решение от ОбС-Пловдив, е 0.20 лв. или специално за тези места за настаняване новият туристически налог е същият, каквато беше и таксата досега, обясни Георгиев. Проблемът и изнемогването ще дойдат от доплащането, което ще трябва да направят в края на годината, без значение дали са имали туристи. Така собствениците на самостоятелни стаи ще се лишат от допълнителни доходи.

Целта на новия туристически данък е да се събират от хотелиерите повече пари в държавната хазна. Той обаче не е в интерес не само на хотелиерите, но също и на потребителите, и дори на общината. Приходите от този налог едва ли ще са в повече от досега постъпващите в бюджета суми. Ако доскоро се събираха такси от реалния брой нощувки, сега вече някои хотели ще отчитат заетост на легловата база 30% /или малко над този процент/. По думите му тези 30% са въведени с презумцията да се показват действителния брой нощувки и да не се скриват, тъй като „експерти” изчислили, че един хотел е невъзможно да съществува под тази процентна леглова заетост. Действителната картината обаче е, че малка част от хотелиерите са показвали нереална заетост. Въпреки че заетостта на обектите им досега е била по-малка от 30%, те не са фалирали по тази причина, коментира Георгиев.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed