03 Май 2024

Вие сте тук

Цената на бирата скача с 20% във Франция

02.11.2012

Бирата поскъпва с една пета във Франция, съобщиха от националната Федерация на пивоварите. Според председателката й Жаклин Ларивен, цитирана от АП, Цената на бирата в баровете и супермаркетите във Франция ще скочи с около 20%.

 

Причината е в увеличаването на акциза върху бирата със 160% - мярка, за която THExperts съобщи преди около месец.

 

Според разчетите на финансовото министерство новият акциз ще донесе в хазната 480 млн. Евро, които ще бъдат използвани за социални програми.

 

Акцизът ще засегне както местните пивовари, така и вносителите на бирата.  Около 30% от всичката бира, която се консумира във Франция, е внос.

Отрасловата организация на европейските пивовари определи мярката като “ритник в зъбите”, особено след като от бранша отчетоха спад на производството с 6%, а на консумацията с 8 на сто за целия ЕС от началото на кризата през 2008 г. Извън Франция най-засегнати от новия закон ще бъдат Белгия и Германия, посочи ръководителят на браншовата организация на европейските пивовари Пиер-Оливие Бержерон.

Наблюдатели във Франция акцентират върху факта, че акцизът върху виното запазва размера си. Те обясняват това с желанието да се подкрепят косвено винопроизводителите.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed