Храните и напитките са с 6% по-скъпи, а цените в ресторантите и хотелите са с 8% по-високи от средните за обединена Европа. Това показва проучване на Конфедерацията на италианските дребни и средни земеделци (КОЛДИРЕТИ - COLDIRETTI). Като цяло цените на хранителните стоки и напитките в Италия са над средното за ЕС ниво, показва проучването.
Общо цените в Италия са с три процента над средните европейски, като изключение прави само готовото облекло, което е с 1 процент по-евтино. Електрониката е със 7 на сто по-скъпа, алкохолът и тютюневите изделия - с 3 на сто, докато цените в транспорта са точно на средното европейско равнище.
Според КОЛДИРЕТИ причините за оскъпяването трябва да се търсят в нарушаването на механизмите по линията "от нивата на трапезата". Цените на селскостопанската продукция са в повечето случаи определяни на европейско и даже на световно ниво, какъвто е примерът със зърнените култури. Следователно, вината за оскъпяването не е на земеделците.
Проучването констатира също голямата разлика в цените на храните в рамките на ЕС, като в Дания те са с 36 процента над средното ниво, а в България са с 33 процента под него.