28 Апр. 2024

Вие сте тук

Хранителна банка ще намалява разхищението на храните

10.04.2012

Българска агенция по безопасност на храните и Българска хранителна банка подписаха споразумение за партньорство


До два месеца ще заработи Българска хранителна банка, след като днес бе подписано споразумение за партньорство между Българска агенция по безопасност на храните и Българската хранителна банка. Целта е да се подпомогне работата на хранителната банка, която е подкрепена от над 60 водещи компании, държавни и социални организации. Всички учредители на хранителната банка, както и институциите и бизнеса, които сключиха споразумение с БХБ, си поставят за цел да осигурят дългосрочно и целогодишно хранително подпомагане на нуждаещите се.


Изпълнителният директор на БАБХ д-р Йордан Войнов подчерта, че всички хранителни продукти, конфискувани от Българска агенция по безопасност на храните, които са годни за консумация ще се даряват на хранителната банка, която ще ги разпределя - така храните ще стигат до всички нуждаещи се, а не само до социалните домове.

Дейността на БХБ се позовава на най-добрите практики и опит в хранителното банкиране през последните 40 години в над 40 държави по света. Организацията ще се сертифицира от Европейската федерация на хранителните банки и Глобалната мрежа за хранително банкиране по отношение прилагането на всички действащи стандарти.


Българска хранителна банка се учреди като резултат от работата на Форум „Хранителни банки”, в рамките на който бе постигнат консенсус между бизнесa и гражданските сектори в полза на цялото общество.


 По някои данни в България ежегодно се унищожават 400 т храни, които могат да бъдат използвани. Хранителната банка ще събира храната, ще я складира, след което ще я предоставя на съответните организации, за да може тя да достигне до нуждаещите се. Храната обаче ще се предоставя на такива организации с работещи програми за хранене, за да може да се достигне паралелно до повече хора, които имат нужда от безвъзмездна подкрепа за пълноценно хранене.

Първият председател на Управителния съвет е изпълнителният директор на „Крафт Фуудс България“ Антоан Колет.


Принос за учредяване на БХБ имат всички участници във Форум „Хранителни банки” - Министерство на земеделието и храните, Българска агенция за безопасност на храните, „Прайсуотърхаус Купърс“, правна кантора Schoenherr, Американска търговска камара, „Данон Сердика“, „Содексо“, „Билла България“, „Нестле“, Български червен кръст, „Каритас“, Национална мрежа за децата, и други.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed