29 Март 2024

Вие сте тук

Хотел "Рашид" в Багдад отново отвори врати

19.07.2011

rashid-hotel-bagdadФранс прес

Всичко, от тапетите до бляскавите свещници, включително и килимите, е внос от Великобритания. Хотел "Рашид", известен с мозайката си с образа на Джордж Буш, тъпкана от всеки, който влиза, отвори отново врати миналата седмица в "зелената зона" в Багдад, след като беше ремонтиран за повече от 60 милиона долара.

Тази сграда, както и петте най-големи хотела в Багдад, бяха затворени миналото лято, за да бъдат ремонтирани преди арабската среща на върха, предвидена за март 2011 г. В крайна сметка срещата беше отложена, тъй като някои от представителите на страните от Персийския залив отказаха да дойдат в Ирак, засегнати от това, че иракският министър-председател Нури ал-Малики осъди намесата им в потушаването на конфликта в Бахрейн в началото на годината.

Но иракският министър на външните работи Хошиар Зебари увери по време на традиционното рязане на лентата, че тези ремонти не са били осъществени само заради срещата на върха.

"Възстановяването на инфраструктурите, най-вече на луксозните хотели и летището, е доказателство, че иракчаните могат да постигнат това, което желаят, не само за да организират една арабска среща на върха, а за да съживят Багдад и да насърчат чуждите инвестиции", заяви той пред журналисти.
Хотел "Рашид" е единственият луксозен хотел в "зелената зона" - квартал, в който се намират кабинетът на министър-председателя, Парламентът и посолствата на САЩ и Великобритания.

Цялата мебелировка и дори тапетите са внос от Великобритания, потвърди пред АФП Мазин Уажих, директор на "Харлоу Интернешънъл", британската компания, избрана за обзавеждането.

"Всичко беше под контрола на хотелиерската група "Кемпински", която одобряваше избора на почти всички елементи на обзавеждането", уточни той.
Ремонтът е струвал между 60 и 65 милиона долара, а управлението на хотела, който е собственост на държавата, ще бъде поето от международната група "Кемпински".

"Хотелът, който разполага с 450 стаи и луксозни апартаменти, трябва да приеме първите си клиенти през август или през септември. В крайна сметка, ние желаем именно това", добави Уажих, който е с двойно гражданство - иракско и британско.
Сградата редовно е била мишена на ракети. На 4 юли ракета попадна точно до нея, върху сглобяемите къщи на семействата на хотелиерските служители, уби петима и рани още седем души.

През януари 2010 г. всичките 200 служители на хотел "Рашид" започнаха стачка първата след откриването му през 1983 г. - с искане за допълнително възнаграждение за работа в опасни условия.

Историята на Ирак и тази на хотел "Рашид" са тясно свързани - през 80-те години на 20 век, когато Ирак и Западните държави поддържаха тесни връзки, хотелът се бе превърнал в главна квартира на чуждестранните бизнесмени, дошли да ласкаят бившия президент Саддам Хюсеин.
През 1991 г. в хотела бяха отседнали инспектори на ООН по разоръжаването, в чиито стаи имаше множество скрити микрофони и камери.
През октомври 2003 г. помощник държавният секретар по отбраната на САЩ Пол Уолфовиц остана невредим след ракетна атака, при която която бе убит един американски войник, а 17 други бяха ранени, от които 14 чужденци.

По време на американската интервенция в Ирак през 2003 г. хотелът беше опустошен и американците веднага махнаха мозайката с образа на Джордж Буш, поставена по време на войната в Персийския залив през 1991 г. от Саддам Хюсеин.

По-късно, през 2005 г., когато насилието се разрастна, редица правителствени отговорници и депутати отсядаха в хотел "Рашид", който бе относително по-добре защитен от останалата част от столицата.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed