24 Апр. 2024

Вие сте тук

Хотел в Космоса ще строи руска компания

17.08.2011

 

Руската компания Орбитал Текнолоджис ще изгради първия хотел в Космоса, съобщи британският таблоид "Дейли Мейл".

Хотелът ще е на 350 км от Земята и ще разполага със седем стаи за гости в четири кабини с огромни прозорци, от които посетителите ще могат да наблюдават как Земята се върти.

Самото достигане до хотела ще бъде истинско приключение - то ще отнеме два дни на кораба "Союз" и никак няма да е евтино. Петдневен престой в космическия хотел ще струва около 100 000 паунда, към които ще се прибавят и 500 000 паунда за пътуването.

Хотелът, наречен Commercial Space Station, трябва да отвори врати през 2016 г. и според създателите му ще бъде много по-удобен от Международната космическа станция, използвана от астронавти и космонавти. В безтегловното пространство посетителите ще спят във вертикални легла, които ще са прикрепени към стените.

Туристите, които ще бъдат придружавани от опитен екипаж, ще ядат храна, приготвена на Земята, която ще бъде пренасяна в космическия кораб и ще бъде притопляна в микровълнови печки. В кухнята освен микровълнови печки ще има и хладилник.

Планът на създателите на необичайния хотел е да сложат край на замразените храни, давани  на астронавтите, и да ги заменят с деликатеси като задушено телешко с гъби, пюре от бял боб, картофена супа и компот от сливи. Хотелът ще предлага също студен чай, минерална вода и плодови сокове, но алкохолът ще бъде стриктно забранен.

Особено внимание е отделено на тоалетните, в които вместо вода ще се използва  въздух под налягане. Отпадъчната вода ще бъде рециклирана, а въздухът ще бъде филтриран, за да се отстранят неприятните миризми и бактериите, и чистият въздух ще бъде връщан в кабината.

"Планираният от нас модул няма да прилича на Международната космическа станция. Хотелът трябва да бъде комфортен отвътре, а през големите прозорци ще може да се наблюдава Земята. Хотелът ще е предназначен за богаташи и за хора, работещи в частни компании, които искат да изследват Космоса", съобщи пред изданието Сергей Костенко, изпълнителен директор на Орбитал Текнолоджис, която ще строи хотела.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed