24 Апр. 2024

Вие сте тук

Хотели лъгали за смет

16.10.2012

Хотели в курортите по северното Черноморие са декларирали масово неверни данни за генерираните отпадъци, съобщи Дарик нюз.  Проверка  в курортите "Златни пясъци” и "Св. св Константин и Елена” масово са декларирали, че през летния туристически сезон са ползвали само по един контейнер за боклук с вместимост 0,24 куб.м. В същото време  проверки на служители на варненска община  са  показали обаче, че реално генерираните отпадъци са много повече и се съхраняват в специално изградени заслони, след което се извозват от фирми концесионери. За да прекрати тази практика, местната администрация смята да промени Наредбата за местните такси и цени на услуги.

След измененията няма да могат да се сключват индивидуални договори със сметоизвозващи фирми. Обемът на реално изхвърления боклук пък ще се изчислява според този на вече изградените депа. Хотелиерите ще плащат такса „смет” само за периода, в който функционират обектите им. В случай на констатирано нарушение ще заплащат глоба  в петкратен размер на дължимата за цялата година такса.

 

Промените в наредбата бяха гласувани от общинските съветници към комисията „Финанси и бюджет”, които отпуснаха още 450 000 лв за почистване на нерегламентирани сметища и на уличните шахти. Колегите им от комисията по благоустройство и комунални дейности пък възложиха на общинската администрация да изготви ново предложение за формиране на основа, върху която да се определя размера на таксата за битови отпадъци. Това се наложи, след като Върховният административен съд отмени приетата през 2010 г. наредба от местния парламент.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed