28 Март 2024

Вие сте тук

Хотели-капсули са японският вариант на бюджетен хотел

21.12.2010

Хотели-капсули са един от вариантите на бюджетни хотели в Япония. При тях спалните клетки са разположени една над друга. Този тип хотели са разположени предимно около летища и гари, както и в райони с увеселителни заведения.

Гостите им обаче не са представители на най-неплатежоспособното население, както можем да предположим. Напротив, често това са бизнесмени, които са изпуснали последното превозно средство, и имат нужда от чисто и сигурно място за пренощуване. Популярността им се увеличава от скъпите таксита в Токио и факта, че много от работещите в японската столица живеят в съседни префектури. Така хотелът-капсула се оказва по-евтина и атрактивна алтернатива.

Обикновени туристи също могат да бъдат срещнати в подобни хотели. За някои това е екзотичен опит, а други просто искат да икономисат от настаняване.

Обикновено те са разположени в места с добра транспортна достъпност, откъдето е лесно да се стигне както до офис-центровете, така и най-интересните забележителности на големите градове.

Когато пристигнат в хотела, гостите първо оставят обувките си в специални клетки, след което се регистрират на рецепция и получават чехли и бутилка вода от планината Фуджи. Във фоайето е общата зона за отдих, която разполага с wi-fi. Има специална зона за жени и това е единственото място в хотела, където пътешестващите съвместно двойки могат да се срещнат.

Всичко останало в хотела се ползва отделно. Дори асансьорът. Впрочем, повечето подобни хотели са предназначени единствено за мъже.

Багажните клетки са много малки, така че онези, които пътуват с по-обемист багаж, трябва да го оставят на рецепция. Душ-кабините са чисти и просторни, някои от хотелите дори разполагат с малък басейн. След това гостите могат да се настанят в индивидуалните си клетки. Според препатили усещането е като в спален вагон. Най-големият минус е липсата на звукова изолация.

Цената на подобни хотели варира, в зависимост от броя на часовете, прекарани в него. Стандартният пакет е 9 часа, максималният - 17 часа след чекиране.

Концепцията на този вид хотели се свежда до необходимото и достатъчно обслужване – един час за душ и лична хигиена, седем часа сън и един час хранене, откъдето произлиза и името на този вид хотели.


Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed