29 Март 2024

Вие сте тук

Хотелите по света се готвят за руска туристическа инвазия

02.12.2013

                    Русия е на пето място в света по разходи за пътувания,

               показва проучване на Hotels.com

 

Броят на руските туристи, пътуващи в чужбина, значително нараства, показва  проучването Russian International Travel Monitor  (RITM), публикувано от Hotels.com. Според него руската туристическа индустрия преживява безпрецедентен ръст, който се обяснява най-вече с увеличаването на средната класа и ръста на доходите.

 

В проучването са участвали 2500 хотела от 37 държави. Близо половината от тях отбелязват нарастване на броя на руските туристи, като в 54% от тях ръстът е над 10%.

 

В момента Русия е на второ място по темп на нарастване на разходите за пътувания в чужбина. През 2012 г. те са се увеличили с 32%, а в сравнение с 2005 г. са се удвоили. По данни на Hotels.com туристите от Русия са похарчили 43 млрд щатски долара за пътувания в цужбина през 2012 г., осигурявайки си пето място в класацията на най-големите туристически пазари.

 

Само за шест години (от 2006 до 2012 г.) броят на пътуващите зад граница се е увеличил от 7,7 млн на 35,7 млн души. До 2017 г. очакванията са за ежегоден прираст на изходящия туризъм в размер на 7,5%.

 

Според Йохан Сванстрьом, президент на Hotels.com, този ръст предоставя на хотелиерите по света допълнителен импулс, още повече, че заемат челни позиции по разходи в хотела.

 

Проучването показва, че руските туристи днес се отличават с нараснала увереност в себе си и по-добро общуване на чужди езици. Повече от половината (53%) резервират почивката си през интернет и едва 31% прибягват до услугите на туристически агенции.

 

92% от хотелиерите, участващи в проучването на  Hotels.com,  очакват ръст на туристите от Русия през следващите три години.  Мнозина от тях вече предприемат усилия, за да им осигурят необходимия прием. Всеки трети хотел предлага телевизионни канали на руски, 23% имат персонал, който знае руски език, а други 12% планират да наемат такъв персонал.

 

Около 15% от хотелиерите възнамеряват да предоставят на гостите си материали на руски, а всеки пети хотел вече го прави. Нещо повече, един от десет хотела е готов да предлага в менюто си традиционни руски ястия.

 

Като най-популярни сезони за пътуване се посочват периодите от 31 декември до 9 януари и от 1 до 9 май, както и лятната ваканция. За семеен отдих руските туристи предпочитат най-место месец август.

 

62% от руснаците пътуват в чужбина с цел почивка и туризъм, 18% - по бизнес причини, а всеки пети съвместява работата и почивката.

 

Значителен дял от тях пътуват, за да се запознаят с местните забележителности, което обяснява сравнително краткия  им престой в определена дестинация. 50% от тях отсядат за 2-3 нощувки в хотела, 34% предпочитат да си направят резервация за 4-9 нощувки, а 7% прекарват в хотела повече от 10 нощувки.

 

Най-често руските туристи пътуват в чужбина със съпруга или партньора си, но без деца (32%), почти толкова залагат на семейния отдих (31%), всеки пети предпочита компанията на приятели и едва 7% пътуват сами.

 

 

 

 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed