29 Март 2024

Вие сте тук

Хотелите в супердестинациите поскъпват

27.02.2014

Хотелските нощувки поскъпват, водени от „суперградовете“,  а не от националните тенденции. Това показват резултати от  проучване на световния хотелски пазар на анализаторската компания HRG, проведено за 21-ви път. 

 

Ако някога ръстът на средните цените на нощувка в хотелите се влияеха предимно от тенденциите в национален мащаб, днес той се определя от индивидуалните „суперградове“ – дестинации, предпочитани както от бизнес, така и от ваканционните туристи, които стават все повече.  Тенденцията се забелязва от миналата година, когато този феномен се прояви за пръв път, коментира Stewart Harvey, Group Commercial Director в HRG. През тази година тя се проявява по-отчетливо, особено в дестинации като Барселона или Пекин, където цените вървят нагоре не заради общ ръст или промени в обменните курсове, а заради значително нарасналото им търсене като туристически дестинации. Балансът между цената, локацията, качеството и достъпността ще продължи да определя пазара и през 2014 г.  Резултат е все по-неотложната нужда от добро управление на дестинациите, както и от гъвкава ценова политика от страна на хотелите, които бързо трябва да се пренастройват, в зависимост от търсенето и променящия се пазар.


Днес цената на нощувка в 55-те глобални дестинации са противоречиви – в 26 от тях цените се покачват, докато в 26 те намаляват, а в 4 остават без промяна. Освен това в 23 от общо 55-те проучени дестинации средните хотелски цени са се понижили в сравнение с предишното проучване.


Ето и няколко извода от проучването:

  • Москва оглавява класацията като град с най-скъпи хотели за десета поредна година, въпреки лекото намаление на средната цена за нощувка (average room rate, ARR) - 0.78% годишно.
  • Покачването на цените в хотелиерската индустрия е бавно, но стабилно, като  е най-чувствително в Европа и Америка. 
  • Въпреки че като цяло в Азия и Африка цените спадат, в някои дестинации се забелязва ръст. 
  • По-същественото увеличение в някои дестинации, включително Кейптаун и Токио, се обуславя по-скоро от промени в обменните курсове, отколкото от реален ръст на цените.



Петте дестинации с най-голям ръст на цените

 



Мюнхен се представя добре тази година, предимно заради изключително успешния сезон за събитийния туризъм, включително Drinktec, най-голямото в света изложение за алкохолни напитки, Bauma – най-голямото събитие в света в областта на строителството, което традиционно привлича повече посетители, отколкото е капацитетът на хотелите в града.

 

Абърдийн продължава положителния тренд, благодарение на нефтогазовата индустрия и многобройните бизнес пътувания до града във връзка с нея. Въпреки откриването на нови хотели, търсенето продължава да доминира над предлагането, което пък води до повишаване на цените в хотелите.

 

Междувременно Барселона продължава да привлича все повече туристи както посетители на  конгреси и конференции, така и ваканционни туристи. Незначителния брой нови хотели, които се отварят в дестинцията, предопределя ръста на цените.

 

В същото време в Кейптаун и Токио ръстът се обуславя най-вече от курсови разлики, а не от действително покачване на цените, които в действителност са спаднали в двете дестинации.



5 дестинации с най-голям спад в цените




 

Абу Даби  следва по стъпките на Дубай като туристическа дестинация, с продължаващото безпрецедентно строителство на хотели. На първо време това обаче влияе негативно върху цените, които слизат главоломво, тъй като засега търсенето е далеч от предлагането.

 

Но това съвсем не е единствената дестинация със свърхпредлагане. Берлин се оказа в същата ситуация заради няколко нови големи хотели, които отвориха врати през миналата година.

 

Дюселдорф е следващата дестинация, която е усетила негативното отражение на слабия конферентен сезон заради отпадането от календара на събитията на две от основните изложения Matav и Wire & Tube. Някои от големите изложения ще се завърнат в града през 2014 г., което ще подобри ситуацията.



Въпреки спада на цените, като цяло сезонът в Мадрид и Мексико Сити е бил успешен, отчитат експертите.


Какво става в Европа?

 


Москва остава на върха и продължава да оглавява класацията, следвана от Женева и Париж, които не изостават особено.  В дъното на таблицата са Дъблин, Мадрид и Берлин.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed