28 Март 2024

Вие сте тук

Хотелите в Европа поевтиняват, в България вдигат цените

18.10.2013

Хотелските цени в най-популярните европейски дестинации се понижават през октомври и бавно спадат обратно към извън сезонните си нива. Единствено българските хотели отчитат увеличение в средната цена за нощувка с 5%. Това показват резултатите от последния хотелски ценови индекс изготвен от търсачката за хотели trivago.bg.

 

 

 

Европа

 

 

 

 

 

След увеличението в хотелските цени през септември, през който традиционно се провеждат множество културни събития и бизнес панаири, през настоящия месец нощувките в европейските хотели осезаемо поевтиняват. Хотелите в Гърция (-15%), Холандия (-15%) и Португалия (-11%) са с най-значителните понижения в средните цени за настаняване в двойна стая спрямо миналия месец. Сред отделните дестинации, Мюнхен (-18%), Милано (-18%), Амстердам (-19%) и Ница (-25%) отчитат най-осезаемите ценови разлики спрямо септември. Въпреки понижението от 10 на 100 в средната цена за настаняване спрямо миналия месец, най-скъпият град в месечното изследване остава Венеция, където цените достигат 493 лв. на вечер в двойна стая.

 

Списъка с всички изследвани градове можете да видите тук

 

 

България

 

Въпреки общото повишение от 5 на 100 в цените на българските хотели през октомври, София е най-евтиният град сред 50-те изследвани дестинации включени в месечната статистика (129 лв. за нощувка в двойна стая).Най-осезаемите увеличения в цените откриваме при зимните ни курорти – Пампорово (9%), Банско (7%) и Боровец (2%), както и при черноморските дестинации, Несебър (7%) и Слънчев Бряг (4%). Българската дестинация с най-значителното понижение в цените спрямо септември е Албена със средна цена за месец октомври от 121 лв. и процентна разлика от 17%.

 

 

 

 

 

За хотелския ценови индекс на trivago:

Хотелският ценови индекс на trivago.bg (tHPI - trivago Hotel Price Index) показва средната цена за нощувка в стандартна двойна стая в най-търсените европейски дестинации. За изготвянето на тази статистика се използват над 2 милиона ценови заявки дневно, генерирани от всичките 40 международни платформи включени към глобалната търсачка на trivago. Заявките за търсене на хотелско настаняване в период от един месец напред се съхраняват и така предлагат преглед към развитието на цените през бъдещия месец. Ценовите оферти, върху които се базира статистиката, са получени от стотиците онлайн туристически агенции и хотелски портала за резервации свързани към глобалната търсачка на trivago.

 

Ценовият индекс на trivago включва само най-търсените български дестинации с налични хотели във всички международни платформи за конкретния времеви период на изследването. Това ограничение се налага, тъй като събраните заявки за търсене и налични хотелски оферти трябва да предоставят достатъчно голяма база данни за правилното изготвяне на статистиката.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed