16 Апр. 2024

Вие сте тук

Хотелиерската индустрия в Европа е на път да се възстанови

28.01.2011

Хотелиерската индустрия в цяла Европа е на път да се възстанови. Развитите пазари, основните градове и висококатегорийните хотели отчитат стабилен ръст на туристите. Прогнозата за 2011 г.  е за продължаващ ръст, нарастваща заетост и значително по-благоприятни за хотелиерите цени.

Това са заключенията на директора развитие на MKG Hospitality Вангелис Панайотис, базирани върху наблюденията на пазара през последните месеци. Според него икономическото възстановяване на Европа дава основание за подобна прогноза. Възстановяването започна с нарастващо вътрешно търсене, както и с ръст на експортно-ориентираните сектори на икономиката, особено на развиващите се пазари.

Стабилното подобряване на заетостта, започнало в началото на 2010 г., заедно с постепенното възстановяване на средните цени повиши показателя RevPAR до нива, близки до предкризисните. Според наблюденията на MKG Hospitality в момента най-добре се развиват онези пазари, които бяха най-силно засегнати от кризата. Във Великобритания например данните са най-добри с 10,4% ръст на RevPAR в сравнение с 2009 г. Добри са показателите и за Бенелюкс, където ръстът е 9%, следван от Германия с 8% ръст. Испания и Франция са с 2 процента по-малко – 6%, докато ръстът в Скандинавия, Централна и по-голямата част от Южна Европа е по-незначителен. За съжаление, България остава встрани от наблюденията на MKG Hospitality.

Париж, Лондон и Амстердам са градовете, в които ръстът на RevPAR е най-значителен; показателите са съответно 11.5%, 15.6% and 18.1%.

Висококатегорийните хотели са облагодателствани най-много от възвръщането на икономическата активност и активизирането на международния бизнес. На повечето пазари това е сегментът, който отбелязва най-висок ръст.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed