03 Май 2024

Вие сте тук

Хотелиери на протест в Слънчев бряг

06.06.2011

слънчев бряг

Война между собственици и държава поставя под въпрос  сезона


С плакати “Вън на паразитите от Слънчев бряг”, “Не на двойното облагане. Къде е община Несебър?” и “Трайчо Трайков не е нашият министър”, над 800 души блокираха пътя Бургас-Слънчев бряг, на входа за Несебър и курорта. Движението бе отклонено през селата Тънково и Каблешково.

Хотелиерите в Слънчев бряг заявиха, че са готови на крайна мярка, ако държавата не обърне внимание на протестите им срещу акционерното дружество в курорта. Искаме среща с правителството, защото тук се извършва държавен рекет.

Собственици на хотели в курорта "Слънчев бряг" ще започнат спиране на електричеството в обектите си, ако държавата не вземе спешни мерки за разрешаване проблемите в туристическия комплекс. Това заяви днес Елена Иванова,  председател на Управителния съвет на Съюза на собствениците в "Слънчев бряг".

Над 800 души-хотелиери, ресторантьори, собственици на туристически обекти, доставчици на стока, таксиметрови шофьори, развиващи дейност в туристическия комплекс, излязоха в понеделник на протестен митинг. Те блокираха главния път Бургас-"Слънчев бряг" и спряха движението за половин час.

Искаме да бъдат спрени беззаконията на "Слънчев бряг" АД, което изземва функциите на държавен орган и налага собствените си решения по управлението на транспорта и достъпа до комплекса, само и изцяло в собствен интерес, заяви Сава Чоролеев - собственик на хотел в курорта.

От Съюза на собствениците уточниха, че недоволството е срещу въвеждането на нова транспортна схема в туристическия комплекс, променените условия за поставяне на временни търговски обекти, исканата такса "инфраструктура", която трябва да се плаща по два пъти - на община Несебър и на Акционерното дружество, което е 75 на сто държавна собственост. В настоящия момент "Слънчев бряг" АД претендира хотелиерите да плащат инфраструктурна такса за това, че в курорта се осъществява пропускателен режим, извършва се реклама, видеонаблюдение и куп други дейности, които хотелиерите не са поискали от това дружество, допълни Иванова.

Протестът днес бе подкрепен и от представители на Българската хотелска и ресторантьорска асоциация.


Недоволството е срещу въвеждането на нова транспортна схема в комплекса, променените условия за поставяне на временни търговски обекти. Протестът е и срещу исканата такса "инфраструктура", която трябва да се плаща по два пъти - на община Несебър и на държавното акционерно дружество.

Според Георги Николчев, член на Управителния съвет на „Съюза на собствениците в Слънчев Бряг” Съюзът е изпратил писмо до държавните институции, след като Слънчев бряг АД прие промените, но до момента държавата не е реагирала на тях, а министрите на икономиката и на регионалното развитие не са се отзовали на исканията им за среща. „Искаме строги правила за поставяне на временните обекти, за уличните обекти, транспортната схема, такситата и снабдителите и др. Протестираме и защото акционерното дружество въвежда правила, които не са съгласувани с нас и са в противоречие с всички които работят и живеят в Слънчев Бряг“, каза Николчев.

Председателят на Борда на директорите на „Слънчев Бряг” АД Златко Димитров обаче твърди, че през последните осем години в Слъънчев бряг е имало безстопанственост и хаос и протестите са иметто срещу решимостта на дружеството да въведе правила.

Дружеството разпрати и декларация, в която посочва, че счита инициативата за поредния опит да се разрешават икономически спорове с уличен натиск върху българската държава. Работещи в комплекса са се оплакали на ръководството на принципала, че за да създадат представа за масовост на протестите, организаторите възнамеряват да ползват собствения си персонал, което граничи с икономическа принуда. В тази връзка, дружеството поиска институциите да извършат необходимите проверки и да не допуснат провеждането на подобни принудителни „протестни” действия.

Според акционерното дружество протестът не се подкрепя от мнозина хотелиери в комплекса. От там смятат, че протестът е организиран от „няколко бизнесмени, които печелят от незаконни обекти и съмнителна дейност“.

По думите на Златко Димитров „Слънчев бряг” АД е алармирало местните власти и отговорните държавни институции, че се цели създаване на безредици и проваляне на туристическия сезон. Причина за опасенията са намеренията в рамките на няколко дни да бъдат блокирани републиканските пътища ОТ и ЗА Слънчев бряг, като една от блокадите, не случайно съвпада с деня, определен за официално откриване на Лято 2011.

Туристическият сезон не е застрашен, категоричен е Георги Николчев. По думите му туристите с разбиране се отнасят към предстоящите протести.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed