26 Апр. 2024

Вие сте тук

Хотелиери и ресторантьори искат отмяна на забраната за тютюнопушене в заведения

27.03.2012

Осем браншови организации на ресторантьори и хотелиери са изпратили отворено писмо до премиера Бойко Борисов и председателя на Народното събрание Цецка Цачева с искане да бъде отменена забраната за пушене в заведенията, която влиза в сила от 1 юни т.г.

 

Мотивът е, че с въвеждането на забраната те очакват още по-голямо свиване на оборотите, фалит на заведения и увеличаване на безработицата, съобщи bTV. В подкрепа на становището си те посочват, че в момента пълна забрана за тютюнопушене има само в седем европейски държави. След въвеждането й оборотите на заведенията в Испания са се свили с 20 на сто, в Гърция с 30 на сто, а в Белгия за шест месеца са затворили 2 000 заведения. В Белгия, например, за половин година са били закрити 2000 заведения. Въведената в Хърватия забрана пък била отменена година по-късно.

Спореди ресторантьори сегашният вариант с разделение на зони за пушачи и непушачи е най-добрият за бизнеса и няма нужда от промени. Мотивът е, че ресторантьорите са инвестирали много средства в разделяне на две помещения и изграждане на вентилация и сега тези инвестиции се обезмислят. По данни на БХРА собствениците на заведения са инвестирали около 50 млн. евро, за да приведат обектите си в съответствие със сегашните изисквания.

 

В края на миналата година Асоциацията на българските туроператори и турагенти подкрепи забраната за тютюнопушене на закрити обществени места с мотива, че това ще допринесе за създаване на европейски облик на българския туризъм.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed